Giresun Üniversitesi Senatosunun, son dönemde cereyan eden ve üniversiteler ile ilgili olarak gündeme gelen türban konusundaki basın bildirisi - Eğitim Haberleri

1 Şubat 2008 Cuma

Giresun Üniversitesi Senatosunun, son dönemde cereyan eden ve üniversiteler ile ilgili olarak gündeme gelen türban konusundaki basın bildirisi

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SENATOSU'NUN 31 OCAK 2008 TARİH ve 19 SAYILI KARARI

1. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel karakteri milli oluşudur. Cumhuriyet, din ve mezhep esası üzerine değil, sevinç ve kederde birlik, ortak dil, ortak vatan, ortak kültür, ortak tarih üzerine kurulmuş; kendisini Türk hisseden evlatlarının bu değerlere bağlılığı ile bu günlere gelmiştir.

2. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yapılacak her türlü işlemin geçerli olmasının olmazsa olmaz koşulu, hukuka uygunluktur. Milli iradeyi temsil edenlerin ve kullananların, hukuka uygun hareket etmeleri esastır. Çünkü hukuka uygun düzenlemelerin kaynağında ve özünde, milli irade vardır. Dinsel mülahazalar ile yapılacak düzenlemelerin kaynağında ve özünde ise, milli irade yoktur. Dolayısıyla dinsel mülahazalar ile yola çıkılarak yapılacak düzenlemeler, hukuksal bir nitelik taşımaktan uzak olacaktır ve aynı zamanda hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmayacaktır.

3. Laiklik; yürürlükte olan ve yasama, yürütme ve yargı organları ile idare makamlarını, diğer kuruluş ve kişileri bağlayan Anayasamıza göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ve değiştirilemez niteliklerindendir. Bu hukuksal düzenleme ortada iken, dinsel mülahazalara dayalı düzenlemelere gidilmesini, o hukuksal düzenlemenin hem yok sayılması, hem de açık ihlali anlamına gelecektir. Laikliğin, demokratik hukuk devletinde, vatandaşların din ve inanç özgürlüğünün güvencesi olduğu düşünülürse, dinsel mülahazalara dayalı düzenlemenin, bu güvencenin aşınmasına ve güvencenin içinde saklı olan eşitliğin kaybolmasına hizmet edeceği; bir baskı ve kaosa yol açacağı ayrıca düşünülmelidir.

4. Hiçbir özgürlük, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yürürlükteki Anayasada belirtildiği şekilde varlığını koruması ve sürdürmesi karşısında himaye göremez. Gerek iç hukuk düzenlemeleri, gerekse uluslararası hukuk düzenlemeleri, özgürlüklerin bu tür amaçlarla kullanılmasını dışlamaktadır. Devletin varlığı ve bağımsızlığı, kamu düzeni, kamu güvenliği, kamu sağlığı, kamu yararı, evrensel ölçekte, özgürlüklere müdahale ve özgürlükleri kısıtlama gerekçesidir. ABD ve Avrupa ülkelerinin terörizmle mücadele bağlamında aldıkları hukuksal kısıtlayıcı önlemler herkesçe bilinmektedir.



GİRESUN/TÜRKİYE
Rektörlük Tel : +90(454) 216 87 77 Sant.Tel. : +90(454) 216 87 55 – 216 61 44 Fax : +90(454) 216 77 54
5. Hal böyle iken, üniversiteler bağlamında türban konusunun gündeme getirilmesinin, mevcut ve yürürlükte olan anayasal sistemi bütünüyle değiştirmeye yönelik bir anlam ifade edebileceği; bu anlamın bu yöndeki gayretleri teşvik ve destek anlamına geleceği; bunun ülke ve ulus bütünlüğünü hedef alan bölücü/ayrılıkçı unsurların işine geleceği düşünülmektedir.

6. Din, kutsaldır. İşlevini ve toplum için ifade ettiği anlamı, herkes bilmektedir. Serdedilen görüşlere bakarak, bu görüş sahiplerinin dine bakış açıları konusunda yorumda bulunulmasının, ne kadar doğru olacağı, kamuoyunun takdirine maruzdur.

7. Üniversitelerin ve üniversite öğretim elemanlarının evrensel işlevinin bilincinde olan Giresun Üniversitesi Senatosu, yukarıda maruz mülahazalar ışığında, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli karakterini görmezden gelen ve/veya bunu aşındırmayı öngören, her girişimin karşısında olacaktır.

Saygı ile duyurulur.

Hiç yorum yok: