Hacettepe'ye Göre Başörtüsü Tehdit - Eğitim Haberleri

6 Şubat 2008 Çarşamba

Hacettepe'ye Göre Başörtüsü Tehdit

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Senatosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, yüksek öğretimde başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin "Bu girişimin, üniversitelerimizi de kapsayan pozitif düşüncenin, çağdaş demokrasinin ve kişi özgürlüklerinin teminatı olan laiklik ilkesine yönelmiş bir tehdit olduğu açıktır" denildi.

Açıklamada, bütün üniversiteler gibi Türkiye'deki üniversitelerin de "bilimsel düşüncenin egemen olduğu çağdaş bilim yuvaları" olduğu vurgulandı.

Anayasa ve Yükseköğretim Kanunu uyarınca ülke sorunları ve üniversitelerin bütününü ilgilendiren düzenlemelerde görüş belirtmenin, üniversitelerin asli görevlerinden biri olduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Üniversiteler, bilimsel bilgi üreten, ürettiği bilgiyi paylaşan ve bunları gençlere bilimsel yöntemlerle öğreten kurumlardır. Aklın, eleştirel düşüncenin egemen olması gereken üniversitelerde, bilim dışı düşüncelerin peşine düşmek, laik ve demokratik cumhuriyetin çağdaşlaşma felsefesine de aykırıdır. Üniversite, 'fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller' yetiştirir. Özgürlük, hiçbir inancın ve kişinin etkisinde kalmadan, bireyin kendi iradesiyle kendi aklını kullanabilmesidir. Dolayısıyla inanç etkisindeki karar ve davranışların üniversite ortamında yeri olamaz. Üniversiteyi inançların yaşanacağı yer haline getirmek, üniversite içinde farklı yaşam alanlarının oluşmasına ve akademik tartışma ortamının ortadan kalkmasına yol açar.

Başörtüsü kavramı çerçevesinde açıklanmaya çalışılan üniversitelerde türban serbestliğini, yukarıda tanımlanan özgürlük anlayışının bir parçası olarak gösterme çabaları kaygı vericidir. Bu girişimin üniversitelerimizi de kapsayan pozitif düşüncenin, çağdaş demokrasinin ve kişi özgürlüklerinin teminatı olan laiklik ilkesine yönelmiş bir tehdit olduğu açıktır. Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin yavaş yavaş yıpratılmaya çalışıldığı, bölücü ve dış güçlerin ülkemizin geleceğini tehdit ettiği bir dönemde, üniversitelerimizin iç barışını bozacak ve demokratik rejimimizi farklı bir biçime dönüştürecek bu girişim, son derece tehlikeli sonuçların doğmasına neden olabilecektir.

Hacettepe Üniversitesi Senatosu olarak laikliği, özenle korunması gereken bir cumhuriyet ilkesi ve dini inançların teminatı olarak görüyoruz. Hacettepe Üniversitesi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bağımsız düşünebilen, özgür, laik insanlar yetiştirmeye devam edecektir."
(AA)

Hiç yorum yok: