Uzmanlar karne döneminde üzücü olayların yaşanmaması için ebeveynleri kırık not getiren çocuklarına baskı yapmamaları konusunda uyardı - Eğitim Haberleri

23 Ocak 2008 Çarşamba

Uzmanlar karne döneminde üzücü olayların yaşanmaması için ebeveynleri kırık not getiren çocuklarına baskı yapmamaları konusunda uyardı

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Sosyal Hizmet Uzmanı Fatih Kılıçarslan, çocukların performanslarının karne notu ile değerlendirmenin doğru olmadığını belirterek, "Sömestrde ebeveynlerin yaklaşımları ve not değerlendirmeleri en az notlar kadar önemlidir" dedi.Karnesinde kırık not alan çocukların başarılı arkadaşlarıyla kıyaslanmasının son derece sakıncalı olduğunu ifade eden Fatih Kılıçarslan, bu durumun çocukta stres, kaygı ve kendine güvenin azalmasına yol açacağını ifade etti.

Doğru olan yöntemin kırık not getiren çocukların kişiliklerinin eleştirilmesi yerine, düşük not almasına neden olan davranışların ortaya konması olduğunu vurgulayan Kılıçaslan şunları söyledi: "Yargılamak, suçlamak, etiketlemek, çocuğun eksiklerini görüp kendini olumlu yönde hareket etmesine engel olmaktadır. Benlik saygısını yitiren çocuk, intihar ve benzeri kendine zarar verme davranışları gösterebilir. Çocuklar başarılı notlarından dolayı motive edilmelidir. Tatilini, eksikliklerini telefi etmesi yönünde ne yapacağı karşılıklı konuşarak açık iletişimle belirlenmeli ve program yapılmalıdır."

Kılıçarslan, "Çocuğun sorumluluk duygusu geliştirilmeli. İyi davranışların ve notların ödüllendirilmesi, başarının artmasına katkıda bulunur" dedi.

Hiç yorum yok: