Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği" konusunda ağır konuştu - Eğitim Haberleri

25 Ocak 2008 Cuma

Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği" konusunda ağır konuştu

Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği" konusunda, "Bu konudaki fikirlerimizi daha önce çok beyan ettik ve Anayasa değişikliği çalışmalarının laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz" dedi.

Üniversitelerarası Kurul, Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında Ankara Üniversitesi Morfoloji Binasında toplandı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "mikrofonlar açıkken YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan ve üniversiteler ile ilgili söylediği sözleri" nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Akaydın, "Maliye Bakanı Unakıtan'ın bu konuşmalardan bir gün önceki toplantıda basının önünde açıkça bir vaatte" bulunduğunu belirterek, "Bu bizleri de gerçekten mutlu etti. Orada 6 rektör olarak bulunuyorduk. Ben bunu Maliye Bakanımızın nükte anlayışına yorumluyorum. Çok nüktedan bir kişilik hepimizin bildiği gibi. Aksini düşünmek istemiyorum" dedi.

Bir gazetecinin, "Maliye Bakanı'nın YÖK Başkanı için 'isterse söylemesin' gibi bir üslup kullanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, Akaydın, "Eğer böyle bir üslup kullandıysa, YÖK Başkanı adına çok üzücü bulduğumu ifade edeyim" karşılığını verdi.


Türban tartışmaları


Akaydın, "AK Parti'nin türban konusunda bazı Anayasa maddelerinde değişiklik yapılması yönündeki çalışmaları"nın hatırlatılması üzerine, "Bunu hoş karşılamıyorum. Bu konudaki fikirlerimizi daha önce çok beyan ettik ve bunun laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz" dedi.

Bir başka soruyu yanıtlarken Akaydın, "bugünkü toplantıda türban konusunun gündemlerinde olmadığını" söyledi. Akaydın, "Ama toplantının dilekler ve temenniler bölümünde bazı rektör arkadaşlarımızın bu konuda mesajları olursa, çıkabilir" diye konuştu.

Akaydın, konuyla ilgili sorular üzerine, "daha önce yaptıkları açıklamaların hepsinin arkasında olduklarını" söyledi. Akaydın, "Ama ben bu konunun daha fazla gerginlik yaratmasını doğru bulmadığımı, üniversitelerin çok daha önemli sorunları olduğunu basının önünde defalarca dile getirdim, yine getiriyorum. Bu, üniversitelerde, huzur değil gerginlik yaratacak, hatta Türkiye'de gerginlik yaratacak bir konudur... Bunun şu anda huzur içinde olan üniversiteleri gereceğini düşünüyorum" dedi.

Akaydın, bugünkü toplantıda Prof. Dr. Ethem Tolga'dan boşalan YÖK üyeliği için seçim yapılacağını, belirlenecek adayın isminin Cumhurbaşkanı'na sunulacağını ifade etti. Akaydın, YÖK üyelik adaylığı için 16 kişinin başvurduğunu söyledi.


"Boğazımızı keser, cansız bırakır"


Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da Maliye Bakanı Unakıtan'ın "mikrofonlar açıkken YÖK Başkanı Prof. Özcan ile ilgili söylediği sözler" ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Ben bu cümleleri yanındaki bürokratlara yapmış olduğu bir şaka olarak değerlendiriyorum. Çünkü üniversitemizde yapılan toplantıda Sayın Üniversitelerarası Kurul Başkanı, 6 üniversitenin rektörü, 8-10 kadar başhekim temsilcisi arkadaşlarımız ve sizler yani onlarca basın mensubunun önünde vermiş olduğu sözün samimi olduğuna inanıyoruz. Bunu, yanındaki bürokratlara yaptığı şaka olarak değerlendiriyorum ama tabii orada 300 milyon YTL lafı da var. Bu 300 milyon lafını iyi anlamak lazım. 300 milyon bize verilecek toplam bir paraysa, bu bizim sesimizi kesmez, boğazımızı keser, cansız bırakır. Üniversiteler hiçbir zaman ayağa kalkmaz."


"BİRKAÇ BİN ÖĞRENCİYİ İLGİLENDİREN BİR KONU"


İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, siyasi partilerin türban ile ilgili çalışmalarına ilişkin soruları üzerine, bu konunun hem sosyolojik hem de hukuki bir yönü bulunduğunu ifade etti. Hilmioğlu, sosyolojik açıdan bakıldığında, bundan 10 yıl kadar önce türbanın serbest olduğu zamanda üniversitelerde ciddi kamplaşmalar meydana geldiğini, öğrencilerin kantinlerde, yemekhanelerde ayrı ayrı oturduklarını kaydetti.

Hilmioğlu, "Şunu kimse söylemesin: Birkaç bin öğrenciyi ilgilendiren bir konuyu sanki bütün üniversiteleri ilgilendiriyormuş gibi gündeme getirdiğimiz zaman, üniversitelerde esas itibariyle türban diye bir sorun yoktur. Şu anda türbandan dolayı karışmış, olay çıkmış bir üniversite var mı? Ama siz şu anda bu konuyu gündeme getirdiğiniz zaman kamplaşmalar, klikleşmeler olacak" diye konuştu.

Hukuki açıdan bakıldığında ise Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın bu konuda aldığı kararlar olduğuna işaret eden Hilmioğlu, "Danıştay'ın türbanı 'devrim karşıtı' olarak tespit ettiğini" söyledi. "Bu konuda bir anayasal düzenleme yapılmasının mümkün olmadığı" görüşünü dile getiren Hilmioğlu, "Yüksek yargı organlarının kararlarını görmezden gelerek, iki partinin yarışa girip üniversiteleri kaosa sokmaları anlaşılır şey değil" dedi.

Hilmioğlu, üniversitelerin pek çok sorunu bulunduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini belirterek, "Yasama gücünü elinde bulunduranlar, 'ben yargıyı takmıyorum' diyemez" şeklinde konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ise "türban konusunda ülkenin bir çok kurumunun görüşü alınarak kanun ve yönetmelikler çerçevesinde bir düzenleme yapılacağını düşündüğünü" söyledi. Erdener, "Sonuçta bizler uygulayan kişiler olarak kanun, yönetmelik neyi amir kılıyorsa ona yönelik uygulama yapmak durumundayız" dedi.

Bu arada, Üniversitelerarası Kurul toplantısı başlangıcında, dün yaşamını yitiren eski Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Kurul üyeleri, daha sonra toplantıya ara vererek, Baki Komsuoğlu'nun Kocatepe Camisi'ndeki cenaze törenine gittiler.

Hiç yorum yok: