Üniversitelerin döner sermayesinden alınan pay düşürüldü - Eğitim Haberleri

25 Ocak 2008 Cuma

Üniversitelerin döner sermayesinden alınan pay düşürüldü

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, üniversitelerin döner sermayelerinden alınan yüzde 15 hazine payını yüzde 5'e düşürmeye ve araştırma görevlilerine performansa dayalı destek verilmesine karar verdiklerini bildirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Unakıtan'ı bakanlıktaki makamında ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından, Unakıtan ve Özcan gazetecilere ortak açıklama yaptı.

Konuşmasına, ''Sayın YÖK Başkanımız bizi ziyaret etti. Sağ olsun şeref verdi'' diyerek başlayan Unakıtan, görüşmelerinde üniversitelerin meselelerini ele aldıklarını söyledi. Unakıtan, mali konuların gündeme geldiğini ifade ederek, aralarında aldıkları kararları şöyle açıkladı:

''Sayın YÖK Başkanı, üniversitelerdeki döner sermaye paylarının azaltılmasını istedi. Hepimizin bildiği gibi üniversitelerin döner sermayelerinden yüzde 15 hazine payı alıyoruz. Bu, sadece üniversitelerin tıp fakültelerinin döner sermayelerine ait bir husus değil. Sayın Başkan, diğer üniversitelerde ne kadar döner sermaye varsa, o döner sermayelerin tamamı için indirilmesini istedi. Biz de bu hususta zaten çalışmalar yapmıştık. YÖK Başkanımızın bu isteğine biz de katılıyoruz. Hazine paylarını yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürmeye karar verdik.
İkinci bir husus ise üniversitelerde araştırma-geliştirme görevlilerimiz var. Bununla ilgili performans esasına dayandırılmak üzere bir destek verilmesi hususunda Sayın Başkanımızla mutabakata vardık.''

Unakıtan, ''YÖK'ün maddi olarak daha fazla güçlendirilmesi için Maliye Bakanlığı olarak çalışmalar yapacaklarını'' belirterek, bu çalışmalar karar aşamasına geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Hiç yorum yok: