Mezunlar Okullarını Hatırlıyor Mu? - Eğitim Haberleri

28 Nisan 2008 Pazartesi

Mezunlar Okullarını Hatırlıyor Mu?

İnsan hayatının en önemli yıllarıdır lise yılları. Sonrasında yıllarca devam eder lise arkadaşlıkları. Yıllarca hatıralar, anılar anlatılır. O yıllara ’lafta’ çok dönülür, ama liseyi çoğu zaman unuturuz. O sıralar için, o okul için bir şey yapmayı aklımız

Deniz Gürel/Hürriyet

Özel okullar için gerekli olmasa da çoğu okulumuzun büyük eksiklikleri var. Binlerce insanın sıralarından geçtiği o okullar 'geri dönülmediği' için imkansızlıklar barındırır içinde. O okul sıralarından zamanında geçenler arasında büyük işadamları, mühendisler, doktorlar vardır oysa.

'Eski günlerin hatırına' biraraya gelinse, şimdilerde o sıralarda oturan öğrenciler kuşkusuz daha iyi imkanlarda okurlar. O öğrenciler de ağabeylerinden gördükleri bu geri dönüşü devam ettirirler.

Maalesef 'okula geri dönenlerin' sayısı epey az. Kabataş Lisesi, İstabul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi sayılabilir. Bizde de Ankara Atatürk Lisesi, namı değer 'Taş Mektep'

Özel okullardan eksiği olmayan, fazlası olan Ankara Atatürk Lisesi'nin kaderi 1985'te mezunların 'okula dönme' kararıyla değişmiş.

Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı'nı kuran okulun eski mezunları, durumu iyi olmayan okulu kapalı spor salonu, basketbol sahaları, halı sahası, labaratuarları, atölyeleri olan bir eğitim yuvası haline getirmişler. Hikayeyi ALEV'in kurucu başkanı Erol Üçer'in ağzından dinleyelim:

"Okulumuzun tarihi çok eski. 1886 Ankara İdadisi olarak kurulan okula biz 1940 yılında Ankara Atatürk Lisesi ismini aldığında ilk giren şanslılardanız. Böyle bir okulda okumak, Milli Mücadele'nin en heyecanlı yıllarını yaşamış bu okulun sıralarında geçmek bizlere ayrı bir gurur veriyor. 1985 yılında 92 arkadaş ALEV'i kurduk. O dönemde okulun ihtiyaçları vardı. Fiziki durumu bir hayli kötüydü. Öncelikle fiziki eksiklikleri giderdik. Bunu birbirimize bağlılıkla başardık. 50-60 kişilik sınıflarda eğitim verilirken, bu sayı 30'a indi. ODTÜ'ye en çok öğrenci veren okuluz. Türkiye'de hazırlık sınıfı olan ender kurumlardan biriyiz. Okulun başarısı, çocukların rahat imkanlarda olması bizlere huzur veriyor. Bu tabloda bizim de payımızın olduğu hissetmek çok güzel. Ders dışında sosyal aktivitelerde de öğrencilerin imkansızlıklarını ortadan kaldırdık.

ALEV olmasaydı okul şu anda bir takım sıkıntılar içinde olabilirdi. Bunun diğer okulllara da yayılması gerekli. Herkes biliyor ki devletin imkanları kısıtlı. Vakıflar birliktelikle bu kısıtlamaları aşabiliyor. Mezunlar okullarına dönmeli ve okullarına olan borçlarını ödemeli"

Üçer'in dediği çok önemli. "Mezunlar okullarına dönmeli ve okullarına olan borçlarını ödemeli."

Hiç yorum yok: