Eğitimciler Antalya'da Toplandı - Eğitim Haberleri

6 Şubat 2011 Pazar

Eğitimciler Antalya'da Toplandı

Eğitimciler Antalya'da Toplandı

Eğitimciler Türk eğitim sisteminin sorunlarının ele alınması ve Türkçe eğitimin diğer ülkelerde yaygınlaştırılması amacıyla bir araya geldi.

Avrasya ülkelerinde insan haklarının korunması, demokrasinin ve sosyal adaletin sağlanması ile eğitimcilerin ekonomik, sosyal kültürel, mesleki haklarının korunması ve Türkçe eğitiminin doğru yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu'na bağlı Avrasya Eğitimciler Derneği, Türkiye'nin çeşitli illeriyle, Romanya temsilcilerin katılımıyla Temsilciler Kurulu İstişare Toplantısı Antalya'da başladı.

Türk eğitim sisteminin sorunlarının ele alınması, Türkçe eğitimin diğer ülkelerde yaygınlaştırılması ve derneğin yol haritasının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Avrasya Eğitimciler Derneği Genel Başkanı Şuayip Özcan, Türk milletinin yetiştirdiği değerli eğitimciler tarafından kurulan derneğin, bağlı bulunduğu Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Federasyonu aracılığıyla Türk geleneklerine sahip, Türkçe eğitiminin de verildiği 10 ülkedeki kardeş kuruluşlara yol göstericiliği yaptığını, eğitime ve eğitimcilere katkıyı sürdürdüğünü bildirdi.

Azerbaycan, Kosova, Romanya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkede Türk kökenli öğretmenlere Türkçe ve Türk eğitimini doğru öğretmeleri için eğitimler verdiklerini dile getiren Özcan, siyasi iktidardan bu yöndeki çalışmalara ve diğer ülkelere gönderecekleri kitapların basımı gibi bazı ihtiyaçlarına katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye'deki eğitim sisteminde çeşitli aksamalar bulunduğunu, atama bekleyen bazı öğretmenlerin intihar noktasına geldiğini, görev yapan öğretmenlerin de sürekli değişen sistem ve müfredat nedeniyle sıkıntılar yaşadığını, öğrencilerde de madde bağımlılığının artığını savunan Özcan, eğitimciler olarak tüm bu sorunları ele almak ve bu yönde kurum ve kuruluşlar tarafından sürdürülen olumlu çalışmalara katkı sağlamayı hedeflediklerini anlattı.

Anadolu coğrafyasında 600 yıllık bir devletin torunları olduklarını, Türk gelenekleri, örf ve adetlerini korurken, dünya standartlarında bilgiye ve donanıma sahip gençler yetiştirmek zorunda olduklarını dile getiren Şuayip Özcan, şöyle konuştu:

''Türk milletine hizmet borcumuz var. Eğitimciler olarak ülkesinde ve dünyada aranan, saygı duyulan insanlar yetiştirmeliyiz. Gelecek ve kalkınma eğitimden geçiyor. Büyük Önderimiz Atatürk'ün işaret ettiği gibi çalışacağız ve yeni nesillere geleneklerimizi, değişen dünya gerçekleri ve standartlarıyla birlikte doğru eğitimi vereceğiz. Ülkeler bilgili ve çağdaş nesillerle gelişir. Geleceğin nesilleri bizlerin elinde şekillenecek. Bu nedenle alacağımız kararlar çok önemlidir. Kararlarımızı siyasi erk ve ilgilerle de paylaşacağız.''

Özcan, Türkçe'nin, dünyada en çok konuşulan beşinci dil olduğunu, buna karşın dilin daha doğru kullanımı ve yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu dile getirerek, ''Türkçe öğrenmek için birçok ülkede adeta yarış var'' diye konuştu.

Özcan, Türk eğitim sistemindeki sorunlara yönelik çözüm önerileri, Türkçe eğitimim yaygınlaştırılması ile derneğin yıllık çalışmalarının tespit edileceği yol haritasına ilişkin kararların yer alacağı deklarasyonu, yarın yayımlayacaklarını da belirtti.

Derneğin Romanya Temsilcisi Vildan Bormambet, Türkiye ve Romanya'daki 50 okulun kardeş okul protokolü imzaladığını belirterek, Türkçe eğitimin yanı sıra kardeş okulların AB projelerini de ortak hazırladıklarını söyledi. Bormambet, Türkçe'ye yönelik talebin Romanya'da çok yoğun olduğunu kaydederek, bu yöndeki kitap ve yayın ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi.

Hiç yorum yok: