YGS'nin Fatihi Fen Liseleri SBS Adaylarını Cezbediyor - Eğitim Haberleri

6 Mayıs 2010 Perşembe

YGS'nin Fatihi Fen Liseleri SBS Adaylarını Cezbediyor

Üniversite sınavının ilk aşaması olan YGS’de başarı listesinin ilk sırasında Fen Liseleri’nin yer alması SBS adaylarını bu okullara yönlendirdi.

ÖSYM'nin bu yıl uygulamaya soktuğu iki aşamalı üniversite giriş sisteminin ilk ayağı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sonuçları açıklandı. En başarılı okullar Askeri Okullar, Sosyal Bilimler ve Polis Kolejleri gibi alan okullarının dışında her zamanki gibi Fen Liseleri oldu. SBS'ye hazırlanan öğrenciler için kendilerine koyacakları hedefleri belirlemekte çok önemli olan bu bilgi, gözleri Fen liselerine çevirdi. Özellikle mühendislik, tıp, fizik gibi fen ağırlıklı bölümlere girmeyi hayal eden öğrenciler için SBS'ye bir ay gibi bir zaman kala tüm çalışmalar bu hedefe kilitlendi.

SADECE BİR KİŞİ BARAJI AŞAMADI

Bu yıl ilk kez yapılan YGS'nin açıklanan sonuçlarına göre Türkiye'de Fen Liseleri'nin başarı oranı yüzde 99.938 olarak açıklanırken, bu liselerde sadece bir kişinin 140 barajını aşamadığı açıklandı. Bu veriler göz önüne alındığında tercihlerini üniversiteye en çok öğrenci yerleştiren okullardan yana kullanan ilköğretim öğrencileri ve veliler için Fen Liseleri, yine cazibe merkezi haline geldi.

SINIF MEVCUDU BAŞARIDA ETKİLİ

Fen Liseleri'nin bu başarısını, SBS'de en iyi puan alan öğrencileri bünyesinde bulundurmaları, az sınıf mevcutlarıyla kaliteli eğitim vermeleri ve disiplinli çalışma sistemlerine bağlayan eğitim uzmanları, bu okullara girmeyi hedefleyen öğrencileri planlı çalışmaya davet etti. Türkiye'de en yüksek puanlı Fen Liseleri İstanbul, Ankara, İzmir gibi üç büyük ilden çıkarken, bu sene YGS birincisi çıkaran ve YGS'de en başarılı 10 öğrenci arasına 4 öğrencisini sokan Konya Meram Fen Lisesi de dikkat çekti.

Baharın cazibesi sizi kandırmasın

Havaların ısınmasıyla insanlarda olumlu düşünce ve fikirler ile duygular oluşuyor. Hem doğanın renkten renge bürünmesi, hem de bitkilerin yeni baştan yeşeriyor olması umutları canlandırıyor. Böylece bahar, insanda depresyon ve kötü duyguları giderici olumlu etki sağlıyor. Olumlu düşüncelerin yanı sıra, havalar ısınınca ders çalışmak da zorlaşıyor. Yorgunluk, can sıkıntısı gibi duygular ön plana çıkıyor. Konsantrasyon bozukluğu, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları görülebiliyor. Bahar yorgunluğuna kapılmamak için her şeyden önce amacınızı hiçbir zaman unutmayın. Her sabah kalktığınızda hedefinizi, kazanmak istediğiniz okulu hatırlayın. O hedefi gerçekleştirmek için başarmanız gereken bir sınavınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bahar yorgunluğunu üzerimizden atmak için alınabilecek küçük önlemlere dikkat çeken uzmanlar, bu küçük tedbirlerin bizi daha mutlu insanlar yapacağına ve vücudumuzun yeni mevsime ayak uydurmasına yardımcı olacağına değiniyorlar.

Yorgunluksavar öneriler

• Okula gitmeden önce, pencere önünde yapacağınız jimnastik hareketleri, dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayıp, sizi canlı kılacaktır.

• Yediklerinize dikkat etmemek, uygun giyinmemek gibi nedenler vücut direncinizi kırar. Beslenmenize, özellikle aldığınız besinlere özen gösterin.

• Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olur. Meyve ve sebze yemeyi eksik etmeyin. Mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin.

• Günde 3 litre su için. Yemek ve uykudan önce de azar azar içerek vücuda gerekli suyu sağlayın.

• Uyku düzenine özen gösterin. Kaliteli uyku uyuyan kişi, bahar yorgunluğuna karşı kendini daha iyi onarır. Yatağa girmeden önce strese neden olabilecek şeyleri aklınızdan uzaklaştırın.

• Ders çalıştığınız ortamı sık sık havalandırın.

2009 SBS RESMİ FEN LİSELERİ TOP 10

İl Adı İlçe Adı Okul Adı Öğrenim Şekli Kont. Sayısı Taban Puan Tavan Puan

ANKARA ÇANKAYA Ankara Fen Lisesi İng.Karma 96 491,464 500,000

İZMİR BORNOVA İzmir Fen Lisesi İng.Karma 72 490,141 499,253

İSTANBUL KADIKÖY İstanbul Atatürk Fen Lisesi İng.Karma 96 488,578 497,988

AYDIN MERKEZ Aydın Fen Lisesi İng.Karma 48 487,602 494,684

KONYA MERAM Konya- Meram Fen Lisesi İng.Karma 72 486,502 494,453

ADANA SEYHAN Adana Fen Lisesi İng.Karma 96 485,572 498,500

KAYSERİ MELİKGAZİ Kayseri Fen Lisesi İng.Karma 72 484,920 493,859

MANİSA TURGUTLU Halil Kale Fen Lisesi İng.Karma 72 484,007 489,955

BURSA OSMANGAZİ Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi İng.Karma 96 483,947 496,221

İlk 10'a 4 öğrenci soktu

Bu sene ilk kez yapılan YGS'de, Türkiye birincisini çıkaran Konya Meram Fen Lisesi, en iyi puanı alan 10 aday arasına 4 öğrencisinin girmesiyle büyük bir başarıya imza attı. Lisenin bu başarıya ulaşmasındaki en büyük faktörlerinden biri de öğrenci sayısının az oluşunda saklı.

KONYA MERAM FEN LİSESİ

• ÖSS'ye başvuran mezun sayısı: 24

• Yüksekokul, Fakülte tercih edebilecek puan alan öğrencilerin sayısı: 24

• Herhangi bir yüksekokul, fakülteye yerleşenlerin sayısı: 22

• Herhangi bir yüksekokul, fakülteye yerleşemeyenlerin sayısı: 2

• Öğrencilerin yerleştikleri üniversiteler: Boğaziçi, İTÜ, Gazi, Ankara, Bilkent, ODTÜ, İstanbul, Hacettepe, Selçuk, Akdeniz Üniversitesi

• Öğrencilerin genel olarak tercih ettikleri bölümler: Tıp, Elektrik-Elektronik, Endüstri, İşletme, İnşaat Mühendislikleri, Mimarlık Fakülteleri

'SORU'N KALMASIN

SORU: Sınıfımdaki arkadaşlarım günde ortalama 300 soru çözüyormuş, ben ancak 90 tane çözebiliyorum, bu gidişle iyice geride kalacağım. Lütfen yardım.

CEVAP: Öğrencilerin en fazla önem verdiği, aslında diğer faktörlerle kıyaslandığında öğrenmede etkisi daha az olan faktör test çözmedir. Unutmayın, dersi derste algılamadıktan sonra ne kadar test çözerseniz çözün fayda etmez. Öğrenilmiş konularla ilgili test çözmek ise başarınıza büyük oranda etki edecektir. Test çözmek, öğrenmeyi takip eden ve onu pratikle yerleştiren bir yöntemdir. Test çözmek tek başına yeterli değildir. Öncelikle konuyu anlayıp anlamadığını, eksik olan yönlerin neler olduğunu tespit etmelisiniz. Ondan sonra çözmeniz gereken soru sayısı hakkında düşünebilirsiniz. Her hastaya aynı ilaç verilmez. Başkalarının çözdüğü soru sayısıyla kendinizi kıyaslamayın. Günde kaç soru çözmeliyim yerine, kaç soru çözersem konuyu algılayabiliyorum sorusunu cevaplayın. (Star)

Hiç yorum yok: