CERN'in Kalbinden Türk Öğrenciler Geçti - Eğitim Haberleri

10 Mayıs 2010 Pazartesi

CERN'in Kalbinden Türk Öğrenciler Geçti

CERN'i ziyaret eden 15 Türk öğrenci, Büyük Patlama'nın gerçekleştirildiği Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki deneyleri yerinde izledi.


Bilfen Okulları öğrencileri, yüzyılın deneyi olarak gösterilen "Büyük Patlama'' nın yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'ni (CERN) ziyaret etti.

Deneye katılan 15 öğrenci, İsviçre-Fransa sınırındaki Cenevre'de 1954'te kurulan ve bugün dünyanın en büyük yüksek enerji fiziği laboratuvarında yerin 100 metre altında 27 kilometrelik tünelde kurulan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (LHC) yürütülen ATLAS, CMS, LHC ve ALICE deneylerini yerinde izledi. Öğrenciler, milyarlarca dolarlık bütçeyle kurulan Uluslararası Uzay İstasyonu'na eklenecek, 12 yıldır yapımı süren Alpha Manyetik Spektrometresi'ni de (AMS) yakından görme fırsatını elde etti. Son teknolojilerle üretilen ve yapımında Türk bilim insanlarının da çalıştığı AMS, uzaydaki karanlık maddenin bulunması için ölçümler yapmak için yakında ABD'ye, oradan da bu yılın sonuna kadar uzaya gönderilecek. Öğrenciler, gezileri kapsamında Türkiye'nin Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Üzümcü'nün konutunu da ziyaret etti. Burada dünyanın en önemli fizikçileri arasında gösterilen CERN Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. John Ellis'le biraya gelme fırsatını yakalayan öğrenciler, Ellis'e CERN'e ilişkin çeşitli sorular yöneltti. Ellis, gazetecilerin soruları üzerine CERN'den Türkiye'ye Temmuz ayında bir heyetin giderek Türkiye'nin CERN'e üyelik işlemlerini görüşmeye başlayacağını bildirdi. Türkiye'nin CERN'e katılmak isteyen bir kaç ülkeden biri olduğuna işaret eden Ellis, "Ben konuşmalarımda artık Türkiye eğer CERN'e üye olursa değil, artık Türkiye CERN'e üye olduğunda demek istiyorum" dedi.

Hiç yorum yok: