Hakkari-Ankara Kardeş Oldu... - Eğitim Haberleri

14 Kasım 2008 Cuma

Hakkari-Ankara Kardeş Oldu...

Ankara Üniversitesi, yeni açılan Hakkari Üniversitesi’ni “kardeş” okul seçerek Türkiye’de bir ilke imza attı.


Ankara Üniversitesi, yeni açılan üniversitelerden Hakkari Üniversitesi'ni “kardeş” okul seçerek Türkiye'de bir ilke imza attı. Ankara Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi'ne öğretim görevlisi gönderecek, öğrenci değişim programı uygulayacak. Ayrıca iki üniversite birlikte seminerlere imza atacak. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Hakkari Üniversitesi öğrencilerini en az bir dönem Ankara Üniversitesi'nde eğitim görmesini sağlayacaklarını söyledi.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, eğitim muhabirleri ile bir tanışma toplantısı gerçekleştirdi. Taluğ, burada üniversitenin gelecekteki projelerine yönelik açıklamalarda bulundu.

-“ANKARA ÜNİVERSİTESİ TOPLUM ÜNİVERSİTESİ OLACAK”-

Türkiye'de üniversitelerin toplumla ilişkileri anlamından yeterince desteklenmediğini söyleyen Taluğ, üniversitelerin de bu yönde olumlu adım atmakta sıkıntıları olduğunu söyledi.
Ankara Üniversitesi'nin de bu anlamda toplumdan uzak kaldığını ifade eden Taluğ, “Ankara Üniversitesi önümüzdeki dönemde daha toplumla barışık ve topluma açık bir üniversite olmak istiyoruz. Toplumla daha içi içe olmak istiyoruz. Halka kurslar, çalışmalar, geziler yaparak bilim akşamları ve bilim günleri düzenleyerek, toplumla birlikte olacağız. Türkiye'de böylece bilim kültürünün yaygınlaşmasına doğrudan katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

-ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ KURULACAK-

Çocuklara çok önem verdiklerini söyleyen Taluğ, çocuklar ile ilgili projelerinin bulunduğunu bildirdi. Bir çocuk üniversitesi, hatta çocuk enstitüsü kapsamında bir düşüncelerini olduğunu belirten Taluğ, “Çocuklar için bilim okulları açacağız. Bu toprak konusunda zaten var, gökyüzü, uzay bölümleri bölümü açacağız. Çocukların bilim kültürü anlamında mühendislik fakültesinde çeşitli mühendislik alanları ile ilgili kurs ve okul açacağız. Tıp Fakültesinde ilk 'beyin' okulu açacağız. Sadece izlemeyecekler, dokunup soru soracaklar” dedi.
Ankara'da çok yönlü bir gıda laboratuarının kurulması konusunda çalışmalarını olduğunu da bildiren Taluğ, “Gerekli yerlerde, pazarlama kanallarında çeşitli numuneler alarak Ankaralıların bu konudaki güvenli gıdaya erişimi konusunda kendi payımıza düşeni yapmak istiyoruz” dedi.
Taluğ, Su enstitüsü konusunda da “Enstitü Su” isimli bir çalışmalarının olduğunu bu konuda da son aşamaya gelindiğini bildirdi. Taluğ, “Topluma hizmet anlamında toplumla kaynaşan toplumu üniversiteye davet eden bir Ankara Üniversitesi yaratmak temel amaçlarımızdan biridir” dedi.

-TÖMER ULUSLARARASI ALANDA YAYILACAK-

Yeni akademik birimler geliştirmek istediklerini de belirten Taluğ, “Uzaktan eğitim bu ülkede çok daha etkin kullanmamız gerektiğini biliyoruz ve bu konuda da etkin çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası açılımda da biz uzaktan eğitimde yararlanmak istiyoruz. Bu anlamda TÖMER'in eğitim olanaklarını dünyaya uzaktan eğitim ile yaymak istiyoruz. Bazı alanlarda da az senkronize, Web temelli e-öğrenme modellerini geliştirip Türk öğretim sistemini gelişmesi için katkıda bulunacağız” dedi.

-HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLE ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ PROJESİ-

Ankara Üniversitesi'nin üniversiteler kurmuş bir üniversite olduğuna da işaret eden Taluğ, yeni kurulan üniversiteler ile çok sıkı işbirlikleri gerçekleştireceklerini söyledi. Onlara her konuda yardımcı olacaklarını ifade eden Taluğ, bu anlamda Hakkari üniversitesi ile bir toplantı yaptıklarını açıkladı. Taluğ, “Sık sık Hakkari'de beni, arkadaşlarımızı ve öğrencilerimizi göreceksiniz. Öğretim görevlilerimiz oraya gidecek. İkinci olarak ulusal Erasmus programı ile Hakkari Üniversitesi öğrencileri en az bir dönem Ankara Üniversitesi'nde eğitim görmesini sağlayacağız. Hakkari Üniversitesi ile ortak sempozyumlar yapacağız. İlk olarak İletişim Fakültesi'nden bir grup öğrencimiz toplumsal sorumluluk projeleri hayata geçirecek. Gençlere kurslar açabilir miyiz ona bakacağız ve Hakkarili kadınların sorunlarına eğileceğiz” dedi.

-YURTDIŞI KAMPUSLERİ AÇILACAK-

Ankara Üniversitesi'nin küreselleşen dünyada payını artıracaklarını da ifade eden Taluğ, yabancı öğrenci payını artırmayı planladıklarını bildirdi. Taluğ, “Ayrıca yurtdışında bazı merkezlerde birkaç yerleşke açacağız. Kısa sürede açmak için çalışmalarımız sürüyor. Dışişleri Bakanlığı ile çalışıyoruz. Balkanlarda ve Kafkasya coğrafyasında uygun bir yerde yerleşkesi olacak” açıklamasında bulundu.
Üniversite bünyesinde 3 Aralık'ta Afrika Çalışmaları Merkezi'nin açılacağını da kaydeden Taluğ, Afrika'nın tarımı, ekonomisi, siyaseti ve yer altı zenginlikleri gibi her konunun akademik anmamda inceleneceğini söyledi.

-“ÜNİVERSİTEDE HUZURUN BOZULMASINA İZİN VERMEYİZ”-

Taluğ, gazetecilerin Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde meydana gelen olaylar sonrasında güvenlik önlemlerinin artırılması ile ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi:
“Üniversite, özgür bir alandır ve yasal sınırlar içinde her türlü görüşün düşüncenin ortaya konması üniversite için değerlidir ve üniversite yaşamını bir parçasıdır. Bu anlamda üniversite içinde özgür düşünceyi engelleyen bir tutumun benim düşüncemde yeri olamaz. Ama burada her türlü düşüncenin de belirli bir üslup içinde ortaya konması ve tartışılması gerekir ve bunu sağlamak da benim görevim. Üniversitede huzuru sağlamak ve eğitimin aksamadan yürümesini sağlamak benim görevim. Üniversitenin açık, çalışıyor olması gerekir. Üniversitenin huzurunun bozulmasına da izin vermeyiz. Bu güne kadar üniversitemizde çok ekstra önlem yok. Konu ile ilgili güvenlik kuruluşları dikkatle ve özenle tabi ki olay çıkmaması için onların da kendi paylarına düşen görevi var. Biz daha önce alınan önlemleri biliyoruz. Her çocuk bize emanettir.”

Hiç yorum yok: