YÖRÜK TÜRKMEN MÜZESİ - Eğitim Haberleri

13 Haziran 2008 Cuma

YÖRÜK TÜRKMEN MÜZESİ

Geçen Yıl Kurularak Faaliyete Geçen Muğla Yörük Obaları Derneği'nin Çalışmaları Sonucu Türkiye'de Bir İlk Olma Özelliği Taşıyan Muğla Yörük Türkmen Müzesi ve Kültür Merkezi Törenle Açıldı.



Geçen yıl kurularak faaliyete geçen Muğla Yörük Obaları Derneği'nin çalışmaları sonucu Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Muğla Yörük Türkmen Müzesi ve Kültür Merkezi törenle açıldı.
Saburhane Meydanı'nda kurulan Yörük Çadırı'nda düzenlenen törene Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü, İl Genel Meclisi üyeleri, çevre beldelerin belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı Gültekin Akça, MHP İl Başkanı Ferhat Kırtaş, DP İl Başkanı Erol Kapiz, Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Kıvrak ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Nurhan Keleş, dernek olarak Yörük ve Türkmen gelenek ve kültürünü gelecek kuşaklara aktarmayı birinci görev saydıklarını söyledi. Keleş, Yörükler'in, atlı göçebe Türk kültürüne uygun yaşantılarını diğer birçok Türk topluluğuna göre daha uzun süre devam ettiren ve yerleşik düzene yakın zamanlarda geçen en önemli Türk topluluklarından biri olduğunu anlattı. Yörükler'in hoşgörülü insanlar olduğunu anlatan Keleş, şöyle konuştu: "Çünkü barış içinde yaşamanın tek yolu hoşgörüden geçer. Yörükler özgürlüklerine düşkün insanlardır. Milli Mücadelede de ülkemizi işgale yeltenen düşmana karşı Anadolu'da başlayan direnişte Mustafa Kemal'in yanında yer alıp ulusal direniş hareketinin başını çekmişler ve binlerce şehit vererek Türk vatanseverliğinin en güzel örneklerini oluşturmuşlardır. Bugün açılışını yaptığımız hizmet binamız sadece bizi bir çatı altında birleştiren bir unsur gibi görünse de hizmet binası içerisinde kültürümüze ait etnografik malzemelerden oluşan Türkiye'nin ilk Yörük Türkmen Müzesi'ni de bünyesinde barındırıyor. Müze ile Muğla kültür turizminin bir ayağını da biz Yörükler oluşturacağız." Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Kıvrak da, Yörüklerin yolunun Türklüğün varolma mücadelesi olduğunu belirterek "Ülkemizin işgaline karşı mücadele eden Yörük Ali'nin topraklarında bulunmaktan gurur duyuyorum. Yolumuz zor ve uzun. Fakat biz yörüğüz ve yürürüz. Liderimiz Mustafa Kemal'dir. Hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yaşaması ve tam bağımsız olması, Yörük kültürünün yaşamasıdır. Yörük susuyorsa, korkudan değil, Türklüğün gururundan ve efendiliğindendir. Yörük, orman yakmaz, ağaç kesmez, tarla açmaz" dedi.

Konuşmaların ardından Yörük Türkmen Müzesi ve Kültür Merkezi'nin açılışı Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve diğer protokol tarafından yapıldı. Törende MUZKATDER Davul Zurna Ekibi, Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi, Yörük Obaları Derneği Halk Oyunları Ekibi ve Recai Güreli İlköğretim Okulu Ana Sınıfı öğrencilerinin sergilediği gösteriler açılışa renk kattı.

Hiç yorum yok: