Üniversitesiz İl Kalmıyor... - Eğitim Haberleri

7 Mayıs 2008 Çarşamba

Üniversitesiz İl Kalmıyor...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Üniversiteler kuruluyor ama arzulanan üniversite seviyesine gelmesi yıllar gerektirir” eleştirilerilerine cevap verdi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Üniversiteler kuruluyor ama arzulanan üniversite seviyesine gelmesi yıllar gerektirir” eleştirilerinin doğru olduğunu belirterek, “Ancak doğmayan bir çocuğun büyümesi, dikilmemiş bir fidanın ağaç olması mümkün değil. Olmayan, kanunu çıkmamış üniversiteye, kimsenin, bütçe, arazi, personel tahsisi söz konusu değil” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, üniversitesi olmayan Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'ya üniversite kurulması ile 2 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine başlandı.

Komisyonda ilk olarak, illerinde üniversite kurulması için kanun teklifi veren milletvekilleri söz aldı.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, yeni kurulacak üniversitelere gerekli kaynağın verilmesini, aksi takdirde “tabela üniversitesi” eleştirilerinin süreceğini söyledi.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Doğu ve Güneydoğu'daki okulların sorunlarına işaret ederek, bu bölgelerde tecrübeli öğretmen bulunmadığını, öğretmen açığı yaşandığını ve okullarda halen tezek yakıldığını belirtti.

Öğüt'ün sözlerine AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, “Üniversite kuruluyor, bayram yapılması lazım. Allah iyiliğini versin, tezeği niye karıştırıyorsun” diye karşılık verdi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu da “Her yerde mi yakılıyor” diyerek, yeni üniversiteleri AK Parti'nin yaptığını söyledi. Öğüt ise bunun, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın değil, halkın parası olduğunu bildirdi.


“10 ÖĞRENCİDEN 1'İ LİSANS PROGRAMINA DEVAM EDİYOR”

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tasarıyı sunumunda, Türkiye'de 85'i devlet, 31'i vakıf olmak üzere 116 üniversitenin bulunduğunu ifade etti.
58. Hükümet göreve başladığında 40 ilde üniversite olduğunu, geçen dönemde ise 32'i devlet, 8'i vakıf üniversitesi kurduklarını anlatan Çelik, bugün 11 üniversitenin daha kurulmasını ele alacaklarını kaydetti.

Çelik, 8. 5 Yıllık Kalkınma Planının öngördüğü okullaşma oranındaki hedefe ulaşılamadığını belirterek, “Örgün öğretimde yüzde 24'lük okullaşma oranında kaldık. Yükseköğretimdeki okullaşma oranında yüzde 36,9'luk oran yakalandı” dedi.

9. 5 Yıllık Kalkınma Planının hedefinin, örgün öğretimde yüzde 33, yükseköğretimde yüzde 48 okullaşma oranı olduğunu ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yüzde 48'inin gerçekleştirilmesi için kurulan üniversitelerin kapasitelerinin artırılması, bunlara bağlı yeni fakülte ve yüksekokulların kurulması, yeni devlet ve vakıf üniversitelerin kurulmasını sağlamak durumundayız. Bugün üniversite kapısına giden her 10 öğrenciden 1'i örgün öğretimde, lisans programlarına devam edebiliyor. Bunu çok daha yukarılara çekmek zorundayız. Bu nedenle 81 ilde üniversite kurulması için yola çıktık.”

“DİKİLMEMİŞ FİDAN, AĞAÇ OLMAZ”

Bakan Çelik, üniversiteler içinde vakıf üniversitelerinin oranının 3'te 1 olduğunu ancak öğrenci kapasitesinin yüzde 6 düzeyinde görüldüğünü belirtti.

“Bu üniversiteler kuruluyor ama arzulanan üniversite seviyesine gelmesi yıllar gerektirir” şeklinde eleştiriler gelebileceğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

“Bu doğrudur, yabana atılacak bir şey değil. Doğmayan bir çocuğun büyümesinden söz edilemez, çocuk önce doğacak ki büyüsün, dikilmemiş bir fidanın ağaç olması, meyveye durması mümkün değil. Olmayan, kanunu çıkmamış üniversiteye, kimsenin, bütçe, arazi, personel tahsisi söz konusu değildir.

İMKB'den 300 trilyonluk bir kaynak Milli Eğitim Bakanlığına aktarıldı. Bununla, geçen dönem kurulan üniversitelere, biblo gibi binalar yapacağız. İMKB'nin MEB'e aktardığı kaynağın önemli bir kısmıyla, Adıyaman, Amasya, Batman, Bingöl, Çankırı, Giresun, Burdur, Muş, Ordu, Osmaniye, Karaman ve Mardin'deki üniversitelerin en az rektörlük birimlerini yapacağız.”

“HER SONDAJDAN PETROL ÇIKMAZ”

Yurt bulunmayan tek ilin Şırnak olduğunu ifade eden Çelik, bununla ilgili de gerekli önlemleri alacaklarını vurguladı.

Bir üniversitenin ayakları üzerinde durması için 10 yıl geçmesi gerektiğini dile getiren Çelik, “Biz bu yıl kurduğumuzda 10 yıl sonra ayakları üzerinde duracak ama 10 yıl sonra başlarsanız, bu 20 yıl sonra olacaktır” dedi.

CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun, “Eskilere bir şey yapmıyorsunuz” demesi üzerine Çelik, “Her sondajdan petrol çıkmaz ama petrol aramaktan vazgeçmemek lazım. Bir gün bulacaksınız” dedi.

“EKSİK KADROLARA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR BİTTİ”

Üniversitelerde kadro eksikliğine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Çelik, 31 bin araştırma görevlisi, 43 bin de bu kadroya dahil olmadan doktora yapan kişi bulunduğunu bildirdi.

Çelik, bütün üniversitelerdeki eksik kadrolara ilişkin çalışmaların bittiğini kaydetti.

Bakan Çelik'in konuşmasının ardından, komisyon çalışmalarına yemek arası verdi.

Hiç yorum yok: