Öğretmenlere ödenen denge tazminatı, “Ek Ödeme” konulu kararın 17 Mart 2008’de yayımlanması üzerine kaldırıldı. - Eğitim Haberleri

23 Nisan 2008 Çarşamba

Öğretmenlere ödenen denge tazminatı, “Ek Ödeme” konulu kararın 17 Mart 2008’de yayımlanması üzerine kaldırıldı.

Eğitimciler, söz konusu kararın geri alınması için yargı yoluna giderken, doktorların da “döner sermayeden pay” aldığı savunmasında bulundular.
Resmi Gazete Mart 2006'da yayımlanan Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile denge tazminatı ile ilgili düzenlemeler yapıldı. 17 Mart 2008'de ise B.08.0.SGB.0.0.03.04/1395 Sayı “Ek Ödeme (Denge Tazminatı)” konulu işlem yayımlandı. Bu kararın yayınlanması sonrasında öğretmenlere denge tazminatı ödenmesinin önüne geçildi. Türk Eğitim-Sen öğretmenlerin denge tazminatlarının yeniden ödenmesi ve söz konusu kararların yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdu.

DOKTORLAR DÖNER SERMAYEDEN YARARLANIYOR”-

Türk-Eğitim-Sen tarafından yapılan dava gerekçesinde söz konusu karar kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılan personelin aslî görevi için öngörülen ek ders ücretinden ayrıca yararlanamayacağı belirtildi. Gerekçede, “Her şeyden önce kamuda çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi gerekli iken, yapılan düzenleme eğitim çalışanlarımızın mali ve sosyal haklarını bertaraf etmektedir” denildi. Gerekçede, söz konusu düzenleme ile öğretmenlere destek sağlanmadığı ve haksızlığa sebebiyet verildiği kaydedilirken, “Somut örnek vermek gerekirse, örneğin bir doktor asli görevi doktorluk görevini ifa etmekte ve hastasına sağlık hizmeti sunmaktadır. Ve bunun karşılığında da maaş almaktadır. Ayrıca buna ek olarak döner sermayeden de pay almaktadır” savunmasında bulunuldu. Öğretmenlerin de asli görevlerini ifa ettiği ve maaş aldığına işaret edilen gerekçede, “Bu anlamda, dava konusu düzenleme ile denge tazminatlarının verilmemesi hukuka aykırıdır” denildi.

“UYGULAMALI DERSLERDE ÖĞRETMEN AÇIĞI OLUŞUR”-

Mesleki eğitimde başarının teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitiminde verilmesi ile sağlanabileceği kaydedilen gerekçede, “Bu anlamda, eğitim çalışanlarımıza denge tazminatının verilmemesi, eğitim öğretimde uygulamanın oluşmaması yönünde risk oluşturmaktadır. Netice itibari ile denge tazminatı verilmezse, söz konusu dersleri uygulamalı olarak verecek her hangi bir eğitim çalışanı bulunamayacaktır” uyarısında bulunuldu. Durum gereği, herhangi bir tazminat verilmemesi halinde o derslere uygulamalı olarak girmenin de öğretmenlere herhangi bir mali katkısı olmayacağını işaret edilen gerekçede, söz konusu alanda öğretmen açığı oluşacağı savunuldu.
Gerekçede, “Denge tazminatı ile ilgili çalışmalara katılanlar büyük risk altındadır. Denge tazminatı ile ilgili mevcut düzenleme, mesleki eğitimi olumsuz etkilemektedir. Anayasamız tarafından koruma altına alınan eşitlik ilkesi bertaraf edilmekte ve uygulamada eşitsizliğe sebebiyet vermektedir” denildi.

Hiç yorum yok: