İyi Liselerde Okuma Şansı Yüksek - Eğitim Haberleri

19 Temmuz 2010 Pazartesi

İyi Liselerde Okuma Şansı Yüksek

İyi Liselerde Okuma Şansı Yüksek

Sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanı 299 binden 355 bine yükseldi. Böylece iyi liselerde okuma şansı bu yıl arttı.
SBS tercihlerinde bu yıl öğrencilerin istedikleri liselere yerleşme şansı yükseldi. Çünkü sınavla öğrenci alan liselerin sayısı ve kontenjanları önemli ölçüde artış gösterdi. Toplam kontenjan 299 binden 355 bine yükseltildi. Bu rakam sınava giren her 3 öğrenciden birinin herhangi bir liseye, her 5 öğrenciden birinin de Anadolu, fen ve öğretmen lisesine yerleşebileceği anlamına geliyor.

30 FEN LİSESİ AÇILDI

Fen liseleri daha önceki yıllarda yalnızca il merkezlerine açılırken şimdi büyük ilçelere de açılmaya başladı. Bu yıl 30 Fen Lisesi daha açıldı ve 700 öğrencinin bu kurumlara yerleşme imkanı doğdu. Anadolu Lisesi sayısı Milli Eğitim Bakanlığı'nın hedefi doğrultusunda 391 genel lisenin dönüştürülmesiyle 1386'ya yükseldi. Örneğin İstanbul'da 40 yeni Anadolu Lisesi açıldı. Böylece Anadolu liselerinin genel kontenjanı ise 122 bin 860'dan 177 bin 550'e yükseldi.

YENİ AÇILAN OKULLARA DİKKAT

Yeni okulların açılmasıyla ortaya çıkan kontenjan artışı, kazanma şansının yükselmesi anlamına geliyor. Peki, yeni açılan okulları tercih listelerinde hangi sıraya koymak gerekiyor? Bu okullara ait herhangi bir veri olmadığı için neye göre tercih yapılmalı? Yeni açılan okulların taban puanı genellikle kendilerine yakın çevrelerde bulunan okullarınkine benzer olmaktadır. Dolayısıyla yeni açılan bir okulu yakın çevredeki okulların altında tercih etmek mantıklı olabilir. Ayrıca okulun coğrafi konumu, ulaşım imkânları gibi durumlar da göz önüne alınmalı. Merkezi bir konumda olan okulların puanları diğerlerine göre daha yüksek olabiliyor.

Özel liseler SBS ile öğrenci alacak

Aralarında Amerikan Robert ve Üsküdar Amerikan gibi pek ünlü okulun bulunduğu özel okullara kayıtlarda şu aşamalar olacak:


Okullar 8. Sınıf SBS puanlarına göre kendi taban puanlarını belirleyip ilan edecek

Öğrenciler her kayıt döneminde okulların ilan ettiği taban puanlara göre puanlarının yettiği tüm okullara ön kayıt yaptırabilecek.

Okullar her kayıt döneminde kendilerine ön kayıt yaptıran öğrencileri puan sırasına göre dizecek ve kontenjanları kadar öğrenciye kesin kayıt hakkı kazandığını ilan edecek.

Öğrenci, puanının yetmesi durumunda birden fazla okula ön kayıt yapılabilecek.

Bir okula kesin kayıt yaptıran öğrenci daha sonra hak kazandığı takdirde bu okuldan kaydını alıp başka bir okula kayıt yaptırabilir. Ancak bu öğrenci daha sonra karar değiştirip daha önce kesin kayıt yaptırdığı okula dönme hakkını kaybeder.

Kesin kayıtlarda adayların puanlarının eşit olması durumunda sırasıyla, 'Türkçe puanı yüksek olan, Matematik puanı yüksek olan, Fen Bilgisi puanı yüksek olan, Sosyal Bilgiler puanı yüksek olan, yabancı dil puanı yüksek olan, 8.sınıf yıl sonu okul puanı yüksek olan, 7. sınıf yıl sonu okul puanı yüksek olan ve yaşı küçük olan' adaya öncelik verilecek.

Her kayıt dönemi Anadolu ve fen liseleri yerleştirme dönemlerine uygun olarak ayarlanacak.

Doğru tercih sınav başarısı kadar hayati

Tercihler sürecinde bu yıl, geçen yıla göre farklılaşan uygulamalar söz konusu. Bu nedenle öğrenciler ve veliler yeni sistemi iyi incelemeli, uzmanlardan bilgi almalı ve ellerindeki hakları iyi değerlendirmeliler. Unutmayın ki doğru tercih yapmak, iyi bir okula yerleşmek için en az sınav kadar hayati önem taşımakta. İşte yerleştirmelerle ilgili aklınıza takılan soruların cevapları:

Yerleştirmeye kimler başvurabilirler?

Yerleştirmeye başvuracak öğrenciler için ilk yerleştirmedeki gibi 196 barajını geçmesi dışında herhangi bir şart yok. Öğrenciler 196 puanın üzerinde aldılarsa, 1.Yerleştirmeye başvurmuş olsa da olmasa da 2. Yerleştirmeye başvurabilecek.

1.Yerleştirmeye başvurmuş ve bir okulu kazanmış bir öğrenci 2.Yerleştirmeye başvurabilir mi?

Evet, başvurabilir. Öğrenci kazandığı okula kayıt yaptırmış olabilir veya kaydını sildirmiş de olabilir. 1.Yerleştirmede bir okul kazandığı halde kayıt yaptırmayan öğrenciler de 2.Yerleştirmeye başvurabilirler.

Öğrencinin 2.Yerleştirme'ye başvurması halinde ilk kazandığı okuldaki hakkı devam edecek mi?

Öncelikle öğrenci ilk yerleştirmede kazandığı okuldaki hakkını korumak için mutlaka o okula kesin kaydını yaptırmalıdır. Öğrenci eğer 2.Yerleştirme'deki 6 tercihinden hiçbirini kazanamazsa, ilk kazandığı ve kayıt yaptırdığı okuldaki hakkı devam eder. Ama öğrenci 2.Yerleştirme'de herhangi bir okulu kazanırsa, önceki kazandığı okuldaki kaydı sistem tarafından silinir. Bu yüzden 2. Yerleştirmede mutlaka kaydını yaptırmalıdır.

Soru: 2.Yerleştirme sonuçlandıktan sonra hala bir okula yerleşemeyen öğrencilerin şansı devam edecek mi?

Cevap: Hem bir okula yerleşemeyen öğrencilerin hem de kazandıkları okuldan daha üstteki tercihlerine yerleşmek isteyen öğrencilerin şansı "Yedek Yerleştirme Süreci" ile devam edecek.

Boş kontenjanları takip edin

SBS tercihlerinde tanınan 2. Yerleştirme hakkı, öğrencilere 1. Yerleştirme döneminde yaptıkları tercihlerden tamamen farklı olarak ikinci kez tercih yapabilme şansı veriliyor. Böylece ilk tercihlerde yapılabilecek hatalar da dazeltilmiş olacak.Velilerin öğrencilerinin yedek listesinde oldukları okulların boş kontenjanlarını düzenli olarak takip etmeleri öğrencinin daha üst tercihlerden bir okula yerleşebilmesi için çok önemli.

3 önkayıt imkânı

Özel okullarda 3 ön kayıt dönemi olacak. Bu dönemler tamamlandıktan sonra sınav komisyonu serbest kayıt döneminde yapılacak kayıtlarla ilgili esasları okullara ve velilere duyuracak. Ön kayıtlar 9-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Ön kayıt yaptıran öğrencilerin kesin kayıtları ise 16-17 Ağustos'ta alınacak. Özel okullara ikinci ön kayıt 18-20 Ağustos, üçüncü ön kayıt ise 24-27 Ağustos'ta yapılacak.

OKULLARI TANIYALIM

Anadolu teknik ve Anadolu meslek liseleri

Anadolu teknik liselerinde öğrenciye teknik alanlarda mesleki formasyon kazandıran aynı zamanda bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan, fen bilimleri ağırlıklı programlar uygulanıyor. Bu okullardan mezun olanlar alanları ile ilgili işyerlerinde çalışabilecekleri gibi, "İşyeri Açma Belgesi" veriliyor.

Anadolu sağlık ve sağlık meslek liseleri

Ortaöğretim seviyesinde genel kültür, sağlık alanıyla ilgili temel bilim, her alan/dala özel mesleki yeterlilik kazandıran yabancı dil eğitimli okullardır. Hemşirelik programı ile sağlık alanı; acil tıp, anestezi, çevre sağlığı, diş protez, radyoloji, tıbbi laboratuvar, tıbbi sekreterlik dallarında dört yıl süreyle eğitim verilir.

Adalet meslek liseleri

Bu okullar, bilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda adalet alanında istihdam edilecek orta kademedeki nitelikli insan gücünün yetiştirildiği meslek liseleridir. Bu okul mezunları öncelikle Adalet Bakanlığı'nın Zabıt Katipliği ile İnfaz ve Koruma Memurluğu ihtiyacını karşılamak üzere nitelikli meslek elemanı olarak yetiştirilir.

Anadolu tarım meslek ve tarım meslek liseleri

Anadolu Tarım Meslek ve Tarım Meslek Liselerinde tarımsal işletme ve kuruluşlarda çalışabilecek hayvan sağlığı, bitki sağlığı, peyzaj ve çevre düzenleme, su ürünleri, makine kullanma, gıda analiz ve kontrol ile ileri tarım tekniklerini uygulayıp yapabilecek nitelikte pratik bilgi ve beceri kazandıran okullardır.

Anadolu tapu ve kadastro meslek liseleri

Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi'nde, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda tapu, kadastro ve harita programları ile yabancı dil bilen, ara kademede meslekî ve teknik elemanlar yetiştiren programlar uygulanır.

Polis koleji

Anadolu liselerinin fen bilimleri öğretim programlarına uygun olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak kurulan parasız yatılı ve resmi üniformalı okullardır. Ankara ve Bursa'da bulunuyor. Polis Koleji mezunları, Emniyet Teşkilatı'na orta ve üst kademe amir yetiştiren Polis Akademisi'nden mezun olduktan sonra Komiser Yardımcısı rütbesi ile Emniyet Teşkilatı'nda çalışmaya başlar.

Hiç yorum yok: