Köy Turist Akınına Uğradı... - Eğitim Haberleri

14 Haziran 2010 Pazartesi

Köy Turist Akınına Uğradı...

Öğretmenlik yaptığı köyü tanıtmak için site kurdu; 6 yılda 400 bin kişi ziyaret etti.

Bartın'ın Amasra ilçesi Çakraz Köyü İlköğretim Okulu'nda 11 yıldır öğretmenlik yapan Yaşar Salih Tiryaki, köyünün doğal güzelliklerini tanıtmak için 6 yıl önce yaptığı internet sitesi kurdu. Siteyi, 6 yılda 400 bin kişi ziyaret etti.
1990 yılında Kars'tan Bartın'a tayin olan Yaşar Salih Tiryaki, Çakraz Köyü Şehit Ahmet Telli İlköğretim Okulu'nda göreve başladı. Doğal güzelliklerine hayran olduğu Çakraz köyü için "Yeşil Çakraz" isimli internet sitesini kurarak köyünün güzelliklerini tüm dünyaya tanıtıyor. Gördüğü bu güzellikleri dünya ile paylaşmak ve köyünü bir turizm cenneti yapmak istediğini belirten Tiryaki, "Aslen Tekirdağ'lıyım. 1990 yılında tayinim Bartın'a çıktı. Çakraz köyü Şehit Ahmet Telli İlköğretim okulunda 11 yıldır görev yapıyorum. Doğa turizminin gelişmesi sonucu ben de ailemi geçindirdiğim bu cennet köyün doğal güzelliklerini 2006 yılında kurduğum www.yesilcakraz.com adlı internet sitesi ile tanıtmaya başladım. Bu site sayesinde köye gelen turist sayısı arttı. Hatta tatillerini değiştirip köyüme gelenler bile oluyor. İnternet sitesi sayesinde beni bulanlar, biz bu sene başka yere gidecektik ama bu güzellikleri görünce kararımızı Çakraz yönünde verdik, diyorlar. Hatta beğenip buradan yer alıp ev yapanlar bile var."

SADECE KÖYÜ DOĞAL GÜZELLİKLERİNİ DEĞİL HER YÖNÜ İLE TANITIYOR

Kurduğu internet sitesinde köyünün sadece doğal güzelliklerini tanıtmadığını belirten Tiryaki, "Aynı zamanda diğer çevre köyleri, tarihi, köydeki sosyal yaşam, kültürel yapı, haberler gibi bir çok bölüm bulunuyor. Siteyi ziyaret eden bir kişi aradığı her şeyi buluyor. Çakraz'a gelmek isteyen kişi nerede kalınır, neler yapılır nereleri gezer bu konuda çok detaylı bilgi sahibi oluyor. Gurbetteki Çakrazlılar da siteye girip günlük haberleri okuyorlar. Bazı yerel gazetelerde Çakraz hakkındaki haberleri benden alıyorlar. Köyde yaşamış ve şu anda hayata gözlerini yunmuş veya yaşayan yaşlı insanların fotoğraflarını ve bilgilerini arşivledim. Sivas ve Tokat ilinde bulunan Çakraz köyleri ile bizim köyün bağlantılı olduğunu o köylerden bizim köye gelen kişiler olduğunu buldum ve böylece yıllar sonra akrabaların sanal ortamda buluşmasını sağladım." diye konuştu. Tiryaki, 6 senede köyün 80 bin fotoğrafını çektiğini, bunun 20 binini siteye yüklediğini kaydetti.

LÖSEMİ HASTASINA SİTEM MORAL KAYNAĞI OLDU

Sitesinde sosyal bir olayda üstlendiğini söyleyen öğretmen Tiryaki sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir gün bana Çakraz'da yaşayan Funda Önal isimli lösemi hastasının verdiği mücadeleyi söylediler. Ben de hemen ona moral olsun diye siteye haberini yaptım ve onun mücadelesini anlattım.Onun çektiği çeşitli resimleri yayınladım. Bu ona büyük bir moral oldu,tüm Türkiye'den kendisine destek geldi.Ona moral verdiler. Böylece bu hastalıkta mücadelede ona büyük bir destek oldu. Çünkü bu hastalıkla en büyük mücadele moraldir. 8 yaşında yakalandığı lösemi hastalığını şu anda yenmiş durumda. Her geçen gün iyiye gidiyor." (Cihan)



Hiç yorum yok: