Hukukçular Lisede Cinsel İstismarı Anlattı - Eğitim Haberleri

24 Nisan 2010 Cumartesi

Hukukçular Lisede Cinsel İstismarı Anlattı

Avukatlar Gürsulu lise öğrencilerini Türk Ceza Kanunu'ndaki cinsel istismar suçu ve cezası, aile içi şiddet gibi konularda bilgilendird.

Bursa Barosu avukatları; Gürsulu lise öğrencilerini, Türk Ceza Kanunu'ndaki cinsel istismar suçu ve cezası, aile içi şiddet ile nişanlanma, evlenme, boşanma, nafaka, mal rejimi gibi konularda bilgilendirdi.

Gürsu Kaymakamlığı'nın, Bursa Barosu'ndan talebi üzerine ilçedeki liselerde öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Gürsu Sağlık Meslek Lisesi, Yıldız Tekstil Lisesi, Zuhal Dörtçelik EML, BTSO Gürsu EML, İMKB Anadolu Lisesi, Latif Dörtçelik Ticaret Meslek Lisesi'ndeki toplantıların bazıları, kız-erkek öğrenciler için ayrı ayrı gerçekleştirildi. Bilgilendirmeyi, Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Nevin Canbaz, komisyon üyeleri Av. Sibel Özbudak, Av. Suna Soydaş, Av. Kutsal Kalezade, Av. Gizem Güngör, Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Murat Toruk, komisyon üyesi Av. Mefharet Öztürk ile Av. İpek Bayraktar yaptı.

Gürsu BTSO Endüstri Meslek Lisesi'ndeki toplantıda kız öğrenciler, cinsel istismar, tecavüz gibi suçlara ilişkin anlatılanları dikkatle dinledi. Öğrencilerin odaklandığı konu, kız-erkek arkadaş ilişkisine ilişkin hukuki yaptırımlar oldu. Av. Nevin Canbaz, "Örneğin, 15-18 yaş arasında, erkek arkadaşınızla bir yerde otururken, arkadaşınız yanağınıza masum bir öpücük kondurdu. Bunda rızanız olsa da babanız görüp şikayet ederse, arkadaşınız ceza alabilir. Çünkü bu yaşta sizin değil, babanızın rızası aranıyor." dedi.

Canbaz, cinsel istismar suçunun, sadece fiziki temasla gerçekleşmediğini, cinsel içerikli sözler sarfetmek, fotoğraf ya da başka objeler göstermekle de suçun oluşabileceğini anlattı. Bu tip durumlarla karşılaşıldığında hiç kimseden korkmadan, utanmadan bir aile büyüğü yardımıyla polis ya da jandarmaya başvurulması gerektiğine işaret eden Nevin Canbaz'ın evlilikte kadının rızası olmaksızın gerçekleşen cinsel birleşmenin bile tecavüz sayıldığını söylemesi dikkat çekti.

Hiç yorum yok: