Akıllı Sepet'le Kolay Alışveriş... - Eğitim Haberleri

16 Nisan 2010 Cuma

Akıllı Sepet'le Kolay Alışveriş...

Diyarbakırlı öğrenciler, marketlerde alış-verişi büyük oranda rahatlatacak bir projeye imza attı.

Rona Cansu Kavar ve Rozerin Bayrak'ın hazırladığı Barkot Okuma Sistemi projesi TUBİTAK'ın Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri arasında bölge birincisi seçildi.
Diyarbakır Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi öğrencileri proje dalında büyük bir başarıya imza attı. Okul, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışmasına 14 fizik projesi katıldı. Bilim jürisinin yaptığı değerlendirmede Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi'nin Barkot Okuma Sistemi, Enerjinin Kablosuz Aktarımı ve Hava Yastıklı Motorcu Yeleği olmak üzere 3 projesi kabul edildi.
Kabul edilen ve bölge birincisi seçilen Barkot Okuma Sistemi, günlük hayatta alış-verişi kolaylaştırma adına önemli olarak görüldü. Sistem alış-veriş merkezlerinde kasalarda yığılmayı engellemeyi, sepetlere özellik kazandırmaya hedefliyor. Sepete eklenecek bir cihaz, müşterinin ürünün fiyatını, ne kadar alış veriş yaptığının tutarını anında görebilecek. Müşterinin sepette gördüğü rakam aynı zamanda radyo dalgaları aracılığıyla kasaya iletiliyor. Böylece alış-verişten sonra müşterinin tekrar kasada sıraya girmesine ve ürünleri okutmasına gerek kalmıyor.
Projenin danışmanı fizik öğretmeni Nihat Göger, öğrencileriyle birlikte proje üzerinde günlerce çalıştıklarını söyledi. Araç gereç tamamen dışarıdan alarak sistemi kurduklarını anlatan Göger, bunun için dizüstü bilgisayar ve bluetoothdan yararlanarak denemeler yaptıklarını söyledi. Sistem sayesinde insanların sırada beklemekten kurtulacağını dile getiren Göger, projenin hayata geçirilmesi durumunda alış-veriş merkezlerindeki kasalardan birkaç tanesinin yeterli olabileceğini belirtti. Öğrenciler Rona Cansu Kavar ile Rozerin Bayrak ise projelerinin birinci olmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. Öğrenciler, çalışmalar aşamasında kendilerine yardımcı olan Dicle Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi ve öğretmenlerine teşekkür etti. Öğrenciler, 29 Nisan - 5 Mayıs tarihleri arasında TÜBİTAK'ın Ankara Altın Park'ta düzenleyeceği Türkiye Geneli Bölgelerarası Proje Yarışması'na katılacak.

Hiç yorum yok: