ABD'de Osmanlı Haritaları Sergisi... - Eğitim Haberleri

15 Nisan 2010 Perşembe

ABD'de Osmanlı Haritaları Sergisi...

Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı Haritaları Sergisi, Başbakan Erdoğan tarafından Washington'da açıldı.


Bahçehir Üniversitesi'nin önemli bir projesi daha Washington'a ulaştı. 2009 Uluslararası Katip Çelebi Yılı etkinlikleri kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından 400. doğum yıldönümü anısına Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlı Haritaları Sergisi dün Washington'da Marriot Hotel Sergi Salonu'nda açıldı.
Serginin açılışını Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi.
Başbakan Erdoğan, serginin açılışında yaptığı konuşmada, 16. yüzyılda Piri Reis tarafından adeta uydudan çekilmiş gibi son derece şaşırtıcı bir doğrulukta hazırlanan haritaların, Katip Çelebi'nin eskiz çalışmalarının o dönemde Osmanlı Devleti'nin gücünü ve vizyonunu göstermesi bakımından son derece önemli olduğunu söyledi.
Erdoğan, 'Şunu vurgulamak istiyorum, bizim tarihimizde ve medeniyet tasavvurumuzda kalem her zaman kılıcın önünde olmuştur. Kılıcın yani silahların zorla baskıyla tehditle kapıları açtığı çağlarda bizim medeniyetimiz, topraklar fethetmenin ötesinde, kalpleri fethetmenin mücadelesi içinde olmuştur'' diye konuştu.
Erdoğan şöyle devam etti: 'Esasen dünyamız ne kadar küçük olsa da hepimize yetecek kadar geniş olduğunu, büyük olduğunu da görmek durumundayız. Doğu-Batı, Kuzey-Güney gibi ayrımların dün olduğu gibi bugün de sadece birer coğrafi terim olarak kalması bizim en büyük arzumuz.' Serginin açılışına Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. OSMANLI'NIN BAKIŞI
Serginin açılışının ardından '17. Yüzyıl Osmanlının Dünyaya Bakışı' konulu bir de panel düzenlendi. Panele Chicago Üniversitesi'nden Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Cornell Fleisher'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Princeton University'den Prof. Heath Lowry, Chicago Üniversitesi'nden Dr. Robert Dankoff ve Prof. Gary Leiser katıldı. SERGİ DÜNYAYI DOLAŞIYOR
BahçeŞehİr Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından hazırlanan Pir” Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlının Dünya'ya Bakışı Harita Sergisi'ne Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu sekreterliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Destek verdi. Sergi, bugüne kadar ABD'de California, Paris, Şam ile yurtiçinde İstanbul ve Ankara olmak üzere Bilecik, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt'te sergilendi. Sergi, Osmanlı coğrafya ve haritacılığına büyük katkılarda bulunmuş olan Piri Reis - Katip Çelebi ekseninde Osmanlı'nın dünyaya bakışını, ulusal ve uluslararası platformlarda özgün bir sergi ile değişik basım, yayım, bilişim ve iletişim yol ve araçlarını kullanarak geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Sergide 70 x 100 ebadında Osmanlı öncesinde başlayarak, 17. yüzyılın sonuna kadar üretilmiş ya da kullanılmış haritalarının 53 adet reprodüksiyonu yer alıyor. Sergi 18 Nisan'a dek sürecek.

Hiç yorum yok: