1 Puanlık Fark Binlerce Sıra Değiştiriyor - Eğitim Haberleri

19 Mart 2010 Cuma

1 Puanlık Fark Binlerce Sıra Değiştiriyor

Yüksek Öğretim Kurulu katsayı farkının daha fazla açılmasının ciddi sorunlar doğurabileceğini ve kontenjanların boş kalmasına sebep olacağını belirtti.


Danıştay'ın daha önceki katsayı kararlarına geçit vermemesi üzerine katsayı farkını 15 puana çıkaran Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni düzenlemesinin gerekçesini açıkladı. YÖK, 0,12 ve 0,15 olarak belirlenen son katsayıları, 'farklı alana yönelmek isteyen öğrencilerin geleceğini belirleme hakkını kullanmalarını imkansızlaştıran değil, yargı kararları doğrultusunda oldukça zorlaştırıcı etki yapan bir oran' olarak nitelendirdi. Söz konusu oranın, yeni sistemin bütünlüğünü bozmayacak ölçme ve değerlendirme ilkelerine uygun maksimum oran olduğunu belirtti. Sınavda 1 puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiğine dikkat çeken Kurul, katsayı farkının daha fazla açılmasının ise ciddi sorunlar oluşturacağını ve kontenjanların boş kalmasına sebep olacağını vurguladı.
Üniversite sınavında alanı içinde bir bölüm seçenlerin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) 0,15, alanı dışında tercih edenlerin ise 0,12 katsayı ile çarpılması kararı alan YÖK, gerekçesinde, getirilen 0,03 puanlık katsayı farkı ile AOBP'si en düşük olan öğrenciler arasında alan farkından dolayı 3 puan, AOBP'si en yüksek olan öğrenciler arasında ise alan farkından dolayı 15 puanlık bir fark doğduğuna dikkat çekti. Yığılmanın AOBP'si 70-100 arasında olan öğrencilerde olduğunu vurgulayarak, uygulamada bu farkın 8-15 puan aralığında olacağını kaydetti. Gerekçede, artırılan katsayı farkının öğrenciler arasında büyük puan farkına yol açacağı şöyle açıklandı: "Bölüm kontenjanlarının ortalama 40-100 arasında olduğu düşünüldüğünde, yerleştirme puanında meydana gelen 15 puan, çok ciddi bir farklılık doğurmaktadır. 15 puanlık farkın, 2009 için yerleştirme sırasını SAY-2 puan türünde 17 bin 381 ile 70 bin 694 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 121 bin 815), SÖZ-2'de 4 bin 994 ile 85 bin 64 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 36 bin 689), EA-2'de 15 bin 907 ile 122 bin 241 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 91 bin 978) değiştiği görülmektedir." YÖK, meslek liseleri ile Anadolu öğretmen liselerinin kendi alanlarındaki programları tercih ederken alacakları ek puanı da 30 puana yükseltti. Öğretmenlik liselerinin eğitim fakültelerine, imam-hatiplerin ilahiyata, motor bölümü öğrencisinin ise motor öğretmenliğine giderken AOBP'si 0,15 katsayıya ilave olarak 0,06 ile çarpılacak. Yasa gereği uygulanan bu sistemle meslek liseleri ve öğretmen liselerine ortaöğretim başarı puanına bağlı olarak 6-30 ilave puan verilecek. (Zaman)

Hiç yorum yok: