Türk Öğrenciler ABD'de Yarışıyor... - Eğitim Haberleri

5 Ocak 2009 Pazartesi

Türk Öğrenciler ABD'de Yarışıyor...

Çocuklara bilim ve teknolojiyi sevdirmek, zihinsel gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla düzenlenen FIRST Lego Ligi Robotik turnuvalarının sekizincisi ABD'de start aldı.

New Hampshire eyaletinin Manchester kentindeki müsabakalarda aralarında Türk öğrencilerin de bulunduğu 42 bin genç ter döküyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın teknik desteğini verdiği ve sponsor olduğu yarışmalarda, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Brezilya, Kanada, Şili, Almanya, İsrail, Meksika, Hollanda, Filipinler ve İngiltere'den öğrenciler projelerini ortayla koyuyorlar.

1998'den bu yana devam eden ve her yıl belirlenen tema doğrultusunda Lego setlerini kullanarak robotlar tasarlayan çocukların bu yıl ki teması "Delilik". Southern New Hampshire üniversitesindeki yarışmalarda 1686 takım mücadele ediyor ve başarılı olan ekiplere 9 milyon doların üzerinde burs imkanı sağlanıyor.

FIRST kurumu yetkilisi Dean Kamen, NASA'nın 40 yıl önceki Apollo 11 projesiyle nesillerin hayallerine yön verdiğini, robot yarışmalarıyla kendilerinin de bu ileri teknolojiyi kutladıklarını ve kreatif düşüncelere ilham kaynağı olduklarını söyledi.

Bu yılki yarışmalarda oyuncular dizayn ettikleri robotlarla 2 dakika 15 saniye içerisinde 9 büyük topu belirtilen hedeflere rakiplerinden önce taşımaya çalışacak. Takımların motor, batarya, kontrol sistemi ve karışık otomasyon sistemlerini uygun bir şekilde yerleştirerek robotlarını tamamlamaları için 6 haftaları var.

Uluslar arası bir program olan FIRST Lego ligi, ilk olarak 1998 yilinda ABD'de bir pilot uygulama olarak ortaya çıktı. Kurumun faaliyetleri, Türkiye'nin de yer aldığı 36 ülkede uluslararası boyutta gerçekleşiyor. Projeye 70 bin öğrenci katılıyor.

Hiç yorum yok: