Öğretmen Atama Klavuzu Davalık... - Eğitim Haberleri

15 Ağustos 2008 Cuma

Öğretmen Atama Klavuzu Davalık...

2007 yılında sözleşmeli olarak görevlendirilen ancak göreve hiç başlamayanlar ile başlayıp da ayrılanların kadrolu atanabilmek için başvuru yapamaması yargıya taşındı.

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2008-2 öğretmen atamalarında 2007 yılında sözleşmeli olarak görevlendirilen ancak göreve hiç başlamayanlar ile başlayıp da ayrılanların kadrolu atanabilmek için başvuru yapamaması durumunu yargıya taşıdı.


On binlerce öğretmen adayının aylardır beklediği “2008-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu” davalık oldu. Sözleşmeli öğretmenlerin mağdur edildiği gerekçesiyle Danıştay'a başvuran Türk Eğitim-Sen, “Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan 2008–2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu'nun 2. Genel Açıklamalar başlıklı 2.6. Maddesi '… kadrolu ya da …” ibarelerinin öncelikle yürütmesinin durdurulmasını istedi. Türk Eğitim-Sen'in başvurusunda, 2007 yılında yayınlanan kılavuzlarda, atama dönemlerinde aynı durumdaki sözleşmeli öğretmenlerin sadece sözleşmeli öğretmenliğe başvuramayacaklarının belirtildiği kaydedildi.


Danıştay'a yapılan başvuruda, “2008/1 kılavuzunda ise, 'bu atama döneminden itibaren….' denilmek suretiyle, sözleşmeli olarak atanıp da göreve başlamayan veya başladıktan sonra görevi bırakanların bir yıl geçmeden hem sözleşmeli hem kadrolu öğretmenliğe atanmak için başvuramayacaklarının belirtilmiştir. Ancak bu atama dönemi itibariyle mağdur edilenler 2007 yılında sözleşmeli olarak görevlendirilenlerdir. 2008 yılında başlatılan bu uygulamanın 2007 yılında görevlendirilenlere uygulanması kabul edilemez bir hukuki yanlışlık olarak görülmektedir. Üstelik 2007 yılında sözleşmeli olarak atanan ve daha sonra ayrılarak şu an mağdur edilen öğretmen adayları 2008 Şubat atama döneminde kadrolu öğretmenliğe başvurabilmişlerdi. Bu atama döneminde Bakanlığın bu keyfi uygulaması telafisi güç ve imkânsız zararları beraberinde getirmektedir” denildi.

-“KILAVUZ DEĞİŞTİRİLDİ”-

Yapılan başvuruda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan 2008/2 Öğretmenlik İçin Atama ve Başvuru Kılavuzu'nun 05 Ağustos'ta incelendiğinde, 9.2. maddesinde “bir yıl geçmeden yeniden sözleşmeli öğretmenliğe başvuramayacaklardır” denildiği belirtildi. Başvuruda, 06 Ağustos'ta incelenen kılavuzda ise aynı maddenin “bir yıl geçmeden kadrolu ya da sözleşmeli öğretmenliğe başvuruda bulunamayacaklardır” olarak değiştirildiği iddia edildi.

Hiç yorum yok: