Bilim Olimpiyatlarında Türkiye'ye 3 Altın... - Eğitim Haberleri

21 Temmuz 2008 Pazartesi

Bilim Olimpiyatlarında Türkiye'ye 3 Altın...

İspanya, Macaristan ve Hindistan'da yapılan uluslararası bilim olimpiyatlarında Türk öğrenciler madalyaları topladı.

Matematik, kimya ve biyoloji milli takımına katılan 14 öğrenci, 3 altın, 4 gümüş ve 6 bronz madalya kazandı.

Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden milli takımlar, madalyaları topladı. Uluslararası matematik, kimya ve biyoloji milli takımına katılan 14 öğrencinin 13'ü madalya kazandı. Öğrenciler 3 altın, 4 gümüş ve 6 bronz madalya elde etti.

İlk sevindirici haber İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılan 49. Uluslararası Matematik Olimpiyatları'ndan geldi. 535 lise öğrencisinin yarıştığı Matematik Olimpiyatları'na 6 öğrenciyle katılan Türkiye, 3 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyayla tarihindeki en büyük başarıyı elde etti. Türkiye 97 ülke arasında 8. olurken, 5 yılda üç birincilik, iki ikincilik alan Çin bu yıl birinci, Rusya ikinci, ABD üçüncü sırada yer aldı. Türk öğrencilerinin başındaki öğretmen Şahin Emrah, "Bu zamana kadarki en iyi derecemizi aldık. Şimdiye kadar 1 altın madalyayı geçememiştik, ama bu kez 3 altın madalya aldık." dedi. 1959 yılından bu yana yapılan Uluslararası Matematik Olimpiyatları'nda son olarak 2003'te sekizincilik elde eden Türkiye, 2007'de 17., 2006'da 19., 2005'te 21., 2004'te 32. olmuştu.

Öğrencilerin bireysel olarak yarıştırıldığı olimpiyatlarda altın madalya alabilmek için toplamda 31 puanı yakalamak yeterli. İzmir Fen Lisesi'nden Umut Varolgüneş 36, Ankara Pınar Koleji'nden Melih Üçer ve Ankara Fen Lisesi'nden Ömer Faruk Tekin 35'er puanla altın madalya kazandı. İzmir Fen Lisesi'nden Fehmi Emre Kadan gümüş, Ankara Samanyolu Koleji'nden Alper İnecik ve İzmir Yamanlar Koleji'nden Semih Yavuz da bronz madalya aldı. 49. Uluslararası Matematik Olimpiyatları ödül töreni, İspanya Veliaht Prensi Felipe ve İspanya Eğitim, Sosyal Politika ve Spor Bakanı Mercedes Cabrera'nın katılımıyla bugün akşam yapılacak.

Macaristan'da yapılan 40'ıncı Uluslararası Kimya Olimpiyatları'nda da milli takımdaki 4 öğrenci madalya aldı. Yamanlar Koleji'nden Mahmut Tekin ile İstanbul Fatih Koleji'nden Hüseyin Ergüven gümüş, İstanbul Fatih Koleji'nden Mehmet Vural ve Ankara Samanyolu Lisesi'nden Muammer Yusuf Yaman bronz madalya almaya hak kazandı. Hindistan'da yapılan 19'uncu Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları'nda da Ankara Samanyolu Koleji öğrencisi Mustafa Burak Tunç gümüş, İzmir Yamanlar Koleji'nden Emine Müleyka Yükselen ile Ankara Samanyolu Koleji'nden İlkay Şamil Beydilli bronz madalya almayı başardı. 39'uncu Uluslararası Fizik Olimpiyatları 20-29 Temmuz 2008 tarihlerinde Vietnam'da, 20'nci Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatları 16-23 Ağustos'ta Mısır'da yapılacak.

Bilim olimpiyatlarında üç madalya almalarının Türk milleti adına gurur verici olduğunu söyleyen Yamanlar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Sebahattin Kasap, her madalya kazandıklarında Türk Milli Futbol Takımı şampiyon olmuş gibi sevindiklerini söyledi. Yamanlar Eğitim Kurumları'nın, bugüne kadar uluslararası bilim olimpiyatlarında 136 madalya ile Türkiye'nin en çok madalya kazanan okulu olduğunu söyleyen Kasap, şunları söyledi: "Gelecek hafta Vietnam'da yapılacak fizik olimpiyatlarında da öğrencilerimizin ülkemize yeni madalyalar kazandırmalarını bekliyoruz."

Hiç yorum yok: