ÖSS'de Kaç Net İle Nereye? - Eğitim Haberleri

7 Haziran 2008 Cumartesi

ÖSS'de Kaç Net İle Nereye?

ÖSS2de 2007 verilerine göre Say1 ve Say2 puan türüne göre kaç net yapan kaç puan aldı ve hangi bölümü kazandı?


İKÜ AR-GE Merkezi tarafından yürütülen Net Sihirbazı Projesi, üniversite adaylarına ÖSS'deki hedeflerini belirlemeleri konusunda daha gerçekçi sonuçlar üretiyor...

Her sene ÖSS'nin yapıldığı günden başlayarak çeşitli kurum ve kuruluşlar tahmini puan hesabı formüllleri önerirler. Bu formüller, ÖSS'de yer alan testlerde adayın çıkardığı netlerin çarpılacağı katsayıları vermektedir. Aday, netlerini bu katsayılar ile çarparak tahmini bir puan hesaplar ve bu tahmini puanını bir önceki sene oluşan taban puanlar ile karşılaştırarak, hedeflediği bölüme yerleşip yerleşemeyeceğine karar verir. Ancak, unutulmamalıdır ki bu katsayılar tahmini katsayılardır. Bu nedenle, farklı kişi ve kurumların katsayıları arasında farklılıklar olmakta, bu da adayların kafasını karıştırmaktadır. Puan hesabında kullanılan katsayılar ÖSYM tarafından o sene sınava giren tüm adayların (yaklaşık 1 milyon 600 bin aday) sınav başarıları değerlendirilerek hesaplanmakta ve yıllar arasında farklılık gösterebilmektedir.


Çalışma kapsamında 2007 ÖSYS ile üniversitelere yerleşen tüm adayların hangi testte kaç net çıkardıkları bilgisine ulaştık ve her bölüm için ortalama net sayıları hesap ettik. Bu sayede, 2007'de örneğin Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne giren adayların her testte ortalama kaç net çıkardıkları bilgisine ulaştık.

Tahmini puan hesabı formüllerinin kullandığı tahmini katsayılar yerine, 2007'nin gerçek verilerine dayanan bu çalışmanın 2008 ÖSS'ye girecek adaylara daha gerçekçi bir fikir vereceğini düşünüyoruz.

Burada dikkat edilecek önemli bir nokta, verilen net sayılarının söz konusu bölüme yerleşen son kişinin net sayıları değil, o bölüme yerleşen tüm adayların ortalama net sayıları olduğudur. Bu yaklaşımın siz üniversite adayları için daha güvenli olduğu açıktır. Son kişiyi hedef almak, beklenenin altında performans gösterilmesi durumunda risk oluşturur. Bu nedenle, ortalama kişiyi hedeflemek, bir başka ifade ile hedefi biraz yüksek tutmak, yaşanabilecek tersliklere karşı bir güvenlik payı bırakmaktadır.

SAY1 VE SAY2 NET SAYILARI

Yandaki tablolarda, 2007'de SAY-1 ve SAY-2 puan türüne göre öğrenci alan bölümlere yerleşen adayların ortalama netlerini göstermektedir. Listeler uzun olduğu için sadece bazı bölümlerin bilgilerine yer verilebilmiştir. İlgi duyduğunuz bölümü, bu lisetelerde bulamıyorsanız, tüm detay bilgilere www.dogrutercih.com sitesindeki Net Sihirbazı programını kullanarak ulaşabileceğinizi unutmayınız.

Tablolardaki AOBP bilgisi, yine o bölüme yerleşen adayların AOBP ortalamalarını vermektedir. Bu sayıları değerlendirirken, OPB ile AOBP'nin ayrı puanlar olduğunu ve AOBP'nin adayın mezun olduğu lisenin ÖSS başarısı oranında yükseldiği gerçeğini dikkate almayın unutmayınız.

Bu sene sorular zor mu olacak Taban puanlar yükselir mi?

SInav sorularının zorluğu, sistemin değişip değişmediği, katsayıların ne olacağı gibi sorular ve bunlar ile ilgili söylentiler, ÖSS yaklaştıkça çokça gündeme gelir. Bu söylentilere kulak asmak, adayların malesef sınava odaklanmasını engellemektedir. Öncelikle bu gibi söylentileri dikkate almamanızı öneririz.

2008 ÖSS sorularının zorluğu konusunda hiçbirimizin fikir yürütmesi mümkün değildir. Ancak unutmayınız ki, soruların zor olması durumunda bu sadece sizin için değil tüm adaylar için geçerli bir durum olacaktır. ÖSYM, sınava giren tüm adayları değerlendirip "normalizasyon" denilen bir istatistik yöntem ile puanları hesaplamaktadır. Bu yöntem sayesinde seneler arasında çok büyük puan farklılıkları olmamaktadır. Ancak, sınav sisteminde önemli değişiklikler yapılması durumunda, puanlarda fark edilir değişiklikler oluşabilmektedir.

Bu arada aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli konulardan biri ÖSS'de önemli olanın puan değil, başarı sırası olduğudur. Puan sadece sıralama yapabilmek için kullanılan sayısal bir değerdir.

2008'de bölümlerin taban puanlarının ve taban başarı sıralarının değişmesine neden olabilecek en önemli etken artan kontenjan sayıları olarak gözükmektedir. Bu değişimin öğrencilerin lehine olacağını bölümlerin taban puanlarının düşeceğini ve taban başarı sıralarının gerileyeceğini öngörebiliriz. Ancak bu düşüsün ne boyutta olacağı konusunda şu anda fikir yürütmek mümkün değildir.

Bir kez daha vurgulamak gerekirse, ÖSYM sistemi herkes için aynı şekilde işler. Yani sorular zor olursa, bu Ali'ye zor, Ayşe'ye kolay olmayacaktır. Ya da taban puanlar yükselecekse, bu Merve için 10 puan, Ahmet için 7 puan olmayacaktır.

ÖSYM Sistemi ülkemizdeki her aday için eşit bir şekilde işlemektedir…

Bu nedenle, yapmanız gereken, sınava kadar düzenli ve azimli şekilde çalışmaktır.

Hiç yorum yok: