Askerlik yoklama kaçağı olduğu ortaya çıkan öğretmenine ceza verildi - Eğitim Haberleri

8 Ocak 2008 Salı

Askerlik yoklama kaçağı olduğu ortaya çıkan öğretmenine ceza verildi

Erzurum'da özel bir dersanede edebiyat öğretmeni olarak çalışan 27 yaşındaki Erdoğan Bayaz, 'askerlik yoklaması kaçağı' olduğu gerekçesiyle 3 ay 10 gün hapse mahkum edildi.


TCK'daki 'kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar' maddesini dikkate alan mahkeme, Erdoğan Bayaz'ın bu cezasını belediyede çalışarak çekmesine hükmetti. Bu süreçte öğretmenlik yapamayacak olan Erdoğan Bayaz, “Cezaevine girmektense, burada çalışmak daha iyi” dedi.

Evli, 2 çocuk babası öğretmen Erdoğan Bayaz, 2005- 2006 yıllarında askerlik şubesinden gönderilen celp kağıtlarına yanıt vermedi. Bayaz'ı 'yoklama kaçağı' olarak yargılayan Erzurum'daki askeri mahkeme, 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı Erzurum 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Hakkında 1 yıla kadar hapis cezası istenen Erdoğan Bayaz, 2007 yılı Nisan ayında kısa dönem askerlik için Kütahya'daki Hava Meydan Komutanlığı'na teslim oldu. Geçen kasım ayında tezkere alarak Erzurum'a dönen öğretmen Erdoğan Bayaz, bu arada devam eden 'yoklama kaçağı' davasından 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Askeri Ceza Kanunu'nun 63/1'inci maddesi uyarınca 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, Erdoğan Bayaz'ın hapis cezasını, TCK'nın 50'nci maddesi (Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar) uyarınca Erzurum Büyükşehir Belediyesi Ayniyat ve İkmal Şube Müdürlüğü'nde aynı süre boyunca çalışarak çekmesini uygun buldu. Geçen aralık ayında cezasını çekmeye başlayan Bayaz, şunları söyledi:
“Adresime gönderilen celp kağıtları elime geçmediği için böyle bir cezayla karşılaştım. Kütahya'da 5 ay kısa dönem askerlik yaptıktan sonra memleketime döndüğümde mahkeme kararıyla karşılaştım. Adaletin verdiği karara saygı duyuyorum. Cezaevine girmektense kamu hizmeti yapmak daha iyi” diye konuştu.

Hiç yorum yok: