Bakan Çubukçu, 'Türkiye'de anayasal hakları olan her kesimin eğitim hakkından yararlanmasını sağlamak görevimiz' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de bulunması yasal açıdan sorunlu olmayanların çocuklarının azınlık okullarına devam edebilmelerine yönelik bir çalışma yapıldığını, ancak çalışmanın henüz tamamlanmadığını bildirdi. Çubukçu, Aile Eğitimi'ne ilişkin düzenlenen kampanyanın tanıtımı amacıyla Rixos Otel'de gerçekleştirilen toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Türkiye'deki ''kaçak'' Ermenilerin çocuklarının azınlık okullarına devam edebilmelerine yönelik basına yansıyan haberleri anımsatarak, hükümetin bu konuya bakışını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışma başlatıp başlatmadığını'' sorması üzerine Bakan Çubukçu, şunları söyledi: ''Haberde o konu, kaçak Ermenilerin çocuklarının Türkiye'deki Ermeni azınlık okullarına devam edebilmesine ilişkin çerçevede ele alınmış. Oysa ki Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın bu konuda verdiği cevap, bu konuya ilişkin açıklaması, herhangi bir nedenle Türkiye'de bulunan işadamı veya başka nedenlerle Türkiye'ye gelmiş yabancı ülke vatandaşlarının da istedikleri takdirde bu okullara çocuklarını gönderebilmelerine ilişkin bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir değerlendirmesi var. Bu konuda bir çalışma yapıldığını veya talep üzerine bir değerlendirme yapıldığını vurguluyor Sayın Arınç.
Oysa ki haberde konu edilen husus, kaçak Ermenilerin çocuklarının bu okullara devamıyla ilgili. Hepimizin de bildiği gibi ülkemizde bulunan her kesimin uluslararası ve anayasal hakları olan eğitim hakkından yararlanmasını sağlamak en önemli görevlerimizden birisi. Türkiye'de bulunanların bir yasal statüsünün olması lazım.'' Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Türkiye'de hangi nedenle bulunduğu konusunda hukuki sorun olan kişilerin eğitimle ilgili hususlarının çözümlenmesi konusunda da sorunun olduğunu kaydederek, bu sorunun karmaşık ve çözümlenmesi zor bir nitelik taşıdığını ifade etti. Türkiye'de bulunanların azınlık okullarına devam edebilmelerinin Lozan Antlaşması kapsamında değerlendirildiğini anlatan Çubukçu, bu çerçevede yapılan yasal düzenlemelere göre azınlık okullarına devam edecek çocuklarda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve o azınlığa mensup olma koşulunun arandığını belirtti. Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Dolayısıyla bu koşulun aranıp aranmayacağı konusunda bir tartışma var. Ben, Sayın Arınç ve bakanlarımızın hemen hemen tamamı özellikle ülkemizde yaşayan her grupla, her meseleyle Milli Birlik ve Beraberlik Projesi kapsamında görüşüyoruz. Ve dini azınlıkların ülkemizde yaşadıkları problemlerin çözümüne yönelik de çaba içerisindeyiz. Dolayısıyla onların bize ilettikleri taleplerin içerisinde bunlar da var. Bu konunun çözümlenmesi ve bu konuda çalışma yapılması konusunda Sayın Başbakan'ın bir talimatı var. Haber bu anlamıyla doğru ama içerik olarak, bir kez daha söylüyorum, Türkiye'de bulunan, bulunması yasal açıdan sorunlu olmayan çalışma izni nedeniyle, eğitim amacıyla ya da bir şekilde gelenlerin çocuklarının bu okullara devam edip edemeyeceğiyle ilgili bir problem. Henüz değerlendirme aşamasında olan bir konu. Nihai karar verilmiş değil. Üzerinde bir çalışma ve değerlendirme yapıldığını söylemekle yetineyim.'' (aa)
25 Mart 2010 Perşembe
Bu Sorun Karmaşık ve Çözümlenmesi Zor...
Gönderen Adsız zaman: 06:15
Etiketler: Başkan, bülent arınç, Eğitim Haberleri, Eğitimhaberleri, İlköğretim, lise, MEB, Milli Eğitim Bakanı, ortaokul, rixos otel, Üniversite
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder