23 Aralık 2009 Çarşamba

Çocuk Üniversitesi 2010'da Hizmette...

İstanbul Üniversitesi Senatosu yaptığı toplantıda, "Yaşam Boyu Eğitim" kapsamında, "Çocuk Üniversitesi" kurma kararı aldı

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yunus Söylet, "yaşam boyu eğitim" ve "her yaşta eğitim" düşüncesiyle yola çıkılarak ortaya koydukları projelerini anlattı. Üniversitelerin toplumun tüm kesimleriyle iletişim kurması ve birlikte üretim yapması gerektiğini belirten Söylet, "Üniversiteler ülkelerin öncü kurumları olmak zorunda. Bu aşamada Çocuk Üniversitesi kurma kararı aldık. Çocuk Üniversitesi yoluyla değişik zekâ ve yaş gruplarına hitap etmek istiyoruz. Özellikle üstün zekâlı çocukların eğitimlerinde sıkıntılar var. Üniversitenin bilgi üretim kapasitesiyle bu çocukların kreatif (yaratıcı) özelliklerini bir araya getirmek istiyoruz. Çocukların eğitim gördükleri kurumlarla üniversitemizin bilgisini bir araya getirip, çocuklarımıza gerekli katkıyı sağlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu. 2010 YILINDA BAŞLIYOR Üniversitenin içinde kurulacak "Çocuk Üniversitesi" hakkında bilgi veren üniversite yönetimi de, üniversitenin eğitime 2010 yılı haziran ayında başlayacağını açıkladı. Her ay 3 haftalık olmak üzere toplam 3 aylık (haziran, temmuz ve ağustos 2010) eğitimde öğretim üyeleri, doktora öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileri görev alacak. Üniversite yetkililerinden alınan bilgiye göre, 20 kişilik sınıflarda eğitim alacak olan öğrencilere ilgi duydukları dersler verilecek. Bilimsel meraka sahip öğrenciler herhangi bir alanda, müfredat ötesi bilgi sahibi olmak istediklerinde, bu bilgiyi üniversitede çalışan ve alanlarının önde gelen bilim adamlarından kolaylıkla alabilecek. İlköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin yararlanacakları 'Çocuk Üniversitesi'nde, öğrencilere ilgi duydukları bilimsel alanlarla ilgili, hâlihazırda gördükleri müfredatın ötesinde bilgiler verilecek. Böylece öğrencilerin gelecekte İstanbul Üniversitesi'ni tercih etmeleri sağlanacak. Öğrencilerin seçimi, okudukları okul ve üniversite işbirliğiyle gerçekleşecek. Küçük yaşlarda ilgi duyduğu alanla tanışan, o konuda bilgi sahibi olan öğrencilerin, "meslek tercihlerinde hata yapmalarının da önlenmiş olacağını" belirten üniversite yetkilileri, "Öğrenciler piyasayı tanıyacaklar. Pratik yapma, araştırma olanağına kavuşacaklar. Sıradışı bir yeteneğe sahip olan öğrenci daha rahat şekilde yönlendirilecek. Aileler çocukları hakkında bilgi sahibi olacaklar" diyerek, projenin yararının altını çizdiler.

Okul Servisinde Etüt...

İki saatlik yolu etüt yaparak değerlendiriyorlar...

Kırıkkale'deki evlerinden servisle Sulakyurt ilçesindeki okullarına giden Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri gidiş-geliş yaklaşık 2 saat süren yolu öğretmenleri ile birlikte etüt yaparak değerlendiriyorlar. Kırıkkale Kent merkezinde oturan ancak Sulakyurt ilçesindeki Sağlık Meslek Lisesi'nde eğitim gören 65 öğrenci, okullarına gitmek için sabah saat 07.00'de 52 kilometre mesafedeki okullarına gitmek için servislere biniyor. Yaklaşık 1 saat süren yolculuğu değerlendirmek isteyen öğrencilere, beraber yolculuk yaptıkları öğretmenleri, anlayamadıkları konularla tekrar yaparak yardımcı oluyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sulakyurt Sağlık Meslek Lisesi'nde eğitim gören ve il merkezinde yaşayan 65 öğrencinin servislerle okula taşındığını belirterek, yaklaşık 1 saat süren yolculuk boyunca servislerdeki öğretmenlerin öğrencilere eksik oldukları bazı konuları anlattığını söyledi. Öğretmenlerin fedakarlığının, öğrencilerin ise sevkinin görülmeye değer olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Bu uygulama yeni değil daha önceki dönemlerde de servis minibüsünde öğrencilerimiz öğretmenlerinden bilmedikleri konularda eğitim alıyordu. O çocuklarımızın bugün iyi yerlerde olduğunu görüyoruz. Şimdiki öğrencilerimizi de ilerleyen dönemlerde girecekleri sınavlara en iyi biçimde hazırlamak bizim başlıca görevimizdir'' dedi.

Tezsiz Yüksek Lisans Fırsatı...

İstanbul Üniversitesi, nitelikli öğretim üyesi kadrosuna tezsiz yüksek lisans programları açtı.

İstanbul Üniversitesi, nitelikli öğretim üyesi kadrosunun ders vereceği halkla ilişkiler, gazetecilik ve radyo-televizyon alanında tezsiz yüksek lisans programları açtı. İstanbul Üniversitesi, üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun, Akademik Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'ndan (ALES) 55 ve üzeri puan almış adayları iletişim alanına hazırlayan tezsiz yüksek lisans eğitimine çağırıyor. Adaylar bahar dönemi için 21 Aralık 2009 tarihinden itibaren Beyazıt'taki İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne başvuru yapabilecek.