6 Temmuz 2009 Pazartesi

Yeni Nesil Kazandı

Sıra yüzünden ÖSYM ile mahkemelik olan Talha, "ben kaybettim ama yeni nesil kazandı" dedi.Üniversite sınavı, milyonlarca öğrencinin hayatındaki en önemli dönüm noktası. Aylar hatta yıllarca hazırlandıkları sınavın kusursuz geçmesi en büyük dilekleri. Ancak büyük gün geldiğinde bazıları hayal kırıklığıyla karşılaşabiliyor. Kimi gürültü sebebiyle cevabını bildiği halde soruları çözemiyor kimi de uygunsuz fiziki şartlar yüzünden sınava adapte olamıyor. Ve üniversite hayalleri hüsranla sonuçlanıyor. 1,86 boyundaki Talha İmamoğlu, konsantre olamadığı için ÖSS'yi kaybeden öğrencilerden yalnızca biri. Talha'ya 2004 yılında girdiği ÖSS'de sınav yeri büyük bir şanssızlık eseri Eyüp Serdar Aksun İlköğretim Okulu çıkmış. Boyu neredeyse sınıfın tavanına değecek kadar uzun olan öğrenci, küçücük ilkokul sırasına oturmak zorunda kalmış. Bacakları sığmadığı için sınava yoğunlaşamayan genç, bildiği soruları bile cevaplayamamış. Haksızlığa uğradığını düşünen Talha, kendisi gibi binlerce öğrenciye 'oturma sıkıntısı' çektiren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM) mahkemeye vermiş. Ancak aynı mağduriyeti yaşayan on binlerce öğrenci için umut olan davayı kaybetmiş. Ankara 10. İdare Mahkemesi, ÖSYM'nin, sınava girecek öğrencilerin fiziki ve diğer özel durumlarını bilmesinin imkansız olduğunu gerekçe göstererek, ikiye karşı bir oyla Talha'nın aleyhine karar vermiş. Davayı temyize götüren Talha'nın avukatı Mustafa Tuncel, bir üst mahkemeden de sonuç alamadıklarını belirterek, Türkiye'de iç hukuk yolunun kapandığını kaydediyor. "Maddi imkanım olsa AİHM'ye başvurmak istiyorum." diyen gence, avukatı şu sözlerle destek veriyor: "Eleştirdiğimiz fiziki şartlardan bir bölümü sonraki yıllarda davalı tarafından giderilmeye çalışıldı. Bu da davamızın hukuka uygun olduğunu göstermektedir." Mağdur öğrenci Talha, kendisi mahkemeyi kaybetse de yeni neslin kazandığına dikkat çekiyor. "Benden sonra sınava girecek öğrencilere bir şeyler kazandırdığıma inanıyorum. Ancak bu oturma düzeni sadece ÖSS ile sınırlı kalmamalı. ÖSYM'nin yaptığı 42 sınavda da uygulanmalı." temennisinde bulunuyor. ÖSYM, artık oturma düzeni ve gürültülü yerlerde sınav yapılmaması konusuna büyük özen gösteriyor. Sınav başvuru belgesinde öğrencilerden boy uzunluklarını belirtmelerini isteyerek, muhtemel mağduriyetlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

Anadolu ve Fen Liselerine Ek Kontenjan

Sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinin kontenjanları yüzde 10 civarında arttı.Sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinin kontenjanları yüzde 10 civarında arttı. Seviye Belirleme Sınavları (SBS) ile girilen liselere geçen sene 250 bin öğrenci yerleşebilirken bu yılki kontenjan 278 bine çıktı. Bir milyon ilköğretim 8. sınıf öğrencisinin katıldığı sınav sonucunda yaklaşık 4 öğrenciden 1'i liseye yerleşebilecek. Diğer öğrenciler ise genel liseye veya ya da meslek liselerine devam edecek. Öğrencilerin en fazla tercih ettiği ve asıl yarışın yaşandığı fen liselerine bu yıl 7 bin 272, sosyal bilimlere ise bin 56 öğrenci alınacak. Geçen sene 110 bin öğrencinin girdiği Anadolu liselerinin kontenjanı 12 bin 500 artırılırken bu yıl Anadolu liselerine 122 bin 500 öğrenci yerleştirilecek. Geçen yıl 18 bin kişinin girdiği Anadolu imam hatip liselerine bu yıl 19 bin 170, geçen yıl 17 bin 700 kontenjanı olan Anadolu öğretmen liselerine ise bu yıl 19 bin 110 öğrenci girecek. Anadolu meslek liselerinin kontenjanları da yüzde 10 civarında arttı. Buna göre bu yıl Anadolu teknik, meslek, tarım ile tapu ve kadastro meslek liselerine 35 bin 256; Anadolu kız teknik ve meslek liselerine 20 bin 163; Anadolu iletişim, ticaret, otelcilik ve turizm ile adalet meslek liselerine 26 bin 454; Anadolu sağlık meslek liselerine 16 bin 32 öğrenci alınacak. İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı Seviye Belirleme Sınavı sonuçlarının da eklendiği Ortaöğretim Yerleştirme Puanları (OYP) 13 Temmuz'da açıklanacak. Ancak bakanlık yetkilileri sonuçları 10 Temmuz'da açıklamak için 'gayretlerinin sürdüğünü' belirtti. Soruları genel olarak 'zor' olduğu söylenen 8. sınıf SBS'de tüm soruları çözen 50'nin üzerinde öğrenci olduğu bildirildi. Sonuçları 25 Haziran'da açıklanan Özel Yabancı Okullara Giriş Sınavı'nda da 52 öğrenci tüm soruları çözmüştü. 8. sınıf öğrencileri 13-17 Temmuz tarihleri arasında lise tercihlerini yapacak. ÖĞRETMEN ATAMASI İLLERE BIRAKILIYOR MEB, binlerce 'geçici görevlendirmeli' öğretmenle eğitimini sürdüren Anadolu türü liselerin öğretmen atama sorununun çözülmesi için yeni bir yönetmelik hazırlıyor. Bakanlık fen, Anadolu, sosyal bilimler ve meslek liselerine yapılan öğretmen atamalarını illere bırakıyor.

Türk Okulundan Büyük Başarı

Kanada'nın Toronto kentindeki Türk okulu, büyük bir başarıya imza attı. Nil Akademi'nin son sınıf öğrencilerinin tümü üniversiteyi kazandı.

2008-2009 eğitim-öğretim yılındaki yüzde 100'lük performans, akademiyi ülkedeki en başarılı özel okullar listesine dahil etti. Önümüzdeki dönem mezun olacak 9 gencin bir yıl önceden üniversitelerden kabul alması da okul yönetimine büyük sevinç yaşattı. Geçen yıl Maltepe Coşkun Lisesi'nden Nil'e gelen 6 öğrenci ise imtihansız olarak doğrudan ülkenin en kaliteli üniversitelerine yerleşti. Öğrencilerinin elde ettiği başarıdan büyük gurur duyan Nil Akademi'nin Müdür Yardımcısı Yakup Çamur, yeni eğitim dönemi için okula kayıtların sürdüğünü belirtiyor. Bu yıl lise sınıf kapasitesini 4 sınıfta 15'er öğrenci olmak üzere toplam 60 kişiye çıkaracaklarını kaydediyor. Lise çağında fazla Türk bulunmaması sebebiyle Türkiye'den öğrenci transfer etmeye devam eden akademi, fiyatlarının Türkiye ve ABD'deki özel okulların yarısı olması sebebiyle cazip imkânlar sunuyor.