Kanadalı bilim adamları, elektronik cihaz üretiminde önemli etkisi olabileceği belirtilen maddenin yeni bir halini keşfetti.
McGill Üniversitesinden araştırmacılar, maddenin yeni halinin, modern transistörlerin üretiminde kullanılanlara çok benzeyen bir materyal olan yarı üç boyutlu bir elektron kristali olduğunu belirtti.
Şimdiye dek yapılan en saf yarı iletken üzerinde çalışırken bu buluşu yapan bilim adamları, kristali, uzay ortamından 100 kez daha soğuk ultra düşük sıcaklıkta soğutulan bir cihazın içinde keşfetti. Materyal daha sonra dünyada şimdiye dek oluşturulan en güçlü devamlı manyetik alana konuldu.
Kanadalı fizikçiler, şaşırtıcı gelişmenin, yarı iletken materyalin içindeki iki boyutlu elektron sisteminin, önceden tahmin edilmeyen bir şekilde yarı üç boyutlu sisteme dönüşmesi olduğuna işaret etti.
McGill Üniversitesinin Ultra Düşük Sıcaklıkta Yoğunlaştırılmış Madde Deney Laboratuvarı Direktörü Guillaume Gervais, buluşla ilgili olarak, "Aslında tam 3 boyutlu olmadı, arasında bir durum oluştu ki bu da tamamen yeni fenomen. Bu teorisyenlerin sevdiği bir durum. Şimdi kafalarını kaşıyor ve modellerine ince ayar yapmaya çalışıyorlar" diye konuştu.
Araştırmacılar, bulgularını Nature Physics dergisinde yayımladı.
24 Ekim 2008 Cuma
Maddenin Yeni Hali Keşfedildi...
Polis Akademisi Affın İçinde...
Öğrenci affının kapsamı genişletildi: Polis Akademisi de kapsama alındı.
Kamuoyunda öğrenci affı olarak bilinen Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısının görüşmelerine, Meclis Genel Kurulu'nda devam edilirken, verilen önergeyle affın kapsamı genişletildi. Buna göre, TSK'ya bağlı okulların yanı sıra polis akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken okullarıyla 7 Haziran 1995 tarihinden kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilişiği kesilenler de aftan yararlanabilecekler.
Mars'ın Ameleleri Robot Karıncalar...
Avrupalı bilim adamları, dünya benzeri toprak ve suya sahip olduğu belirlenen Mars'ta ilk koloniyi robot karıncalarla kurmaya hazırlanıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, AB'nin fon desteği sağladığı I-Swarm projesi ile Mars'a gönderilecek robot karıncalar, gelecekte insanların da yaşamasına imkan verecek kolonileşme hareketinin temelini atacak.
Santimetre ölçeğindeki onlarca mini robotun birlikte gezegeni keşfetmesi, su ve toprağı bir yapıştırıcı ile bir araya getirerek ilk yapıları oluşturması amaçlanan projenin genişletilerek, gelecekte Mars'a ayak basacak bilim adamlarının yaşayabileceği evlerin oluşturulması amacıyla da kullanılması umuluyor.
Mars'ta görev yapacak karınca robotların, çevresindeki diğer robotları algılaması ve çevresel etkileşimde bulunması kızılötesi iletişim ile sağlanacak. Robotlardan biri, örneğin yolunda bir engelle karşılaştığında, diğer robotları yolun açılması için çağırabilecek.
Robot inşasında en önemli sorun; güç olarak ön plana çıkıyor. Robotun hareket etmesi için sağlanan güç ihtiyacı, bir cismi kaldırması gerektiğinde katlanarak artıyor. Karınca robotlarda küçük birer güneş paneli bulunuyor.
Bilim adamlarını mikro robotlar inşa etmesinin temelinde yatan asıl sebep, bir uzay mekiği ile gönderilecek bir büyük robot yerine 10'lu gruplara ayrılmış 100 micro robotun gönderilerek muhtemel arızalara karşı görevin tamamlanmasını sağlamak olarak ifade ediliyor.