İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından e-kayıt uygulaması sistemiyle elektronik ortamda yapıldı.
İLK kez 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan ve ülke genelindeki ilköğretim okullarını kapsayan e-kayıt işlemi, Ulusal Adres Veri Tabanındaki adresler ve nüfus bilgileri esas alınarak İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından e-kayıt uygulaması sistemiyle elektronik ortamda yapıldı. 29 Haziran 2009 tarihi itibarıyla; mecburi öğretim çağındaki 1.283.643 çocuk ikametlerine en yakın ilköğretim okullarına yerleştirildi. Yerleştirme sonucunda herhangi bir okula kayıt olamayan 31.705 çocuk için adres tanımlaması yapılarak okullara kayıt edilecek. Veliler yerleştirildikleri okulu ve okulun adresini, www.meb.gov.tr adresinden, çocuklarının T.C. kimlik numaralarını girerek öğrenebilecek. Ayrıca okullar kayıt edilen öğrenci listelerini, okulda velilerin görebilecekleri bir yere asacak. Özel ilköğretim okullarına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin nakilleri okul yönetimleri tarafından adres uygunluğu kontrolü yapılmadan gerçekleştirilecektir.
3 Temmuz 2009 Cuma
e-Kayıtlar Tamam!
Üniversite Mezunu İtfaiye Eri Alınacak
Ankara Büyükşehir Belediyesi 330 itfaiye eri alacağını duyurunca üniversite mezunu 3 bin kişi iş için başvuru yaptı.
Ankara Büyükşehir Belediyesinin 'itfaiye eri' kadrosunda istihdam edilecek 330 personel alımı için açtığı sınava, bir haftada çoğu üniversite mezunu 3 bin kişi başvurdu. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen adaylar, İtfaiye Daire Başkanlığı önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Aralarında, mimar, mühendis, şehir plancısı ve sosyal çalışmacıların da bulunduğu adayların unvanı, sınavı kazanmaları durumunda 'itfaiye eri' olacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, itfaiye kurumunu daha da geliştirme hedefiyle hareket ettiklerini belirterek, bu çerçevede kadrolarını da genişleteceklerini söyledi. 'İtfaiye eri' kadrosunda istihdam edilecek 330 personel alımı için, aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu 3 bin adayın başvuru yaptığını bildiren Kurutuz, başvurular için bir hafta daha süre bulunduğuna dikkati çekti. MEMUR OLALIM DA İtfaiye eri olmak için Balıkesir, Erzurum, Aksaray gibi bir çok ilden gelen üniversite mezunu gençler özel sektörün tatminkar olmadığını devlet işi olduğu için itfaiye eri olmaya razı olduklarını dile getirdiler. Üniversite mezunu adaylar arasında çok sayıda genç kız da bulunuyor.Jeofizik mühendisi Aslı Önsoy, mesleğini itfaiye çatısı altında sürdürmek istediğini belirterek, başvurusunu yaptığını kaydetti.Başvuruda bulunanlar, belediyenin sınav komisyonunca belirlenen KPSS taban puanlarına göre, en yüksek puandan başlamak üzere, kadro ve öğrenim durumlarına göre sözlü sınava çağrılacak.
Meşrubat Ve Tost Fiyatlarını İstedi
YÖK, üniversite kantinlerinde satılan çay, tost ve meşrubatın fiyatını sordu.
YÖK'ün istemi için, “O kadar sorunlar varken, böyle bir şeye zaman ve emek harcanmasını hayretle karşılıyoruz” yorumu yapıldı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yükseköğretim Denetleme Kurulu, üniversitelerin bünyesindeki işletmelerde satılan çay, tost ve meşrubatın fiyatını öğrenmek için harekete geçti. Kurul, üniversitelerin fiyatları, istedikleri formatta kendilerine 10 gün içinde bildirmesi için resmi yazı yazdı. Üniversite çevreleri ise Denetleme Kurulu'nun bu talebini hayret verici olarak nitelendirdi. Yükseköğretim Denetleme Kurulu, tüm üniversitelere haziran ayı içinde bir yazı göndererek, kurulda yapılacak envanter çalışmalarında değerlendirilmek üzere, yemekhane, kantin, kafeterya gibi yerlerde satışı yapılan yemek, çay, meşrubat, tost gibi ürünlerin satış bedellerine ilişkin detayların gönderilmesini istedi. Yasal değil YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak imzasıyla gönderilen yazıda, tüm bilgilerin excel formatında, CD ve kâğıt ortamında bildirilmesi istendi. Üniversitelerin birçoğunun yazıyı cevapladığı öğrenildi. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere talebin çok şaşırtıcı olduğunu belirterek, “YÖK'ün başka işi kalmadı mı sorusu akıllara geliyor” dedi. Hangi amaçla tost fiyatlarının istendiğini anlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yeşildere, şunları söyledi: “Üniversitelerde o kadar yoğun sorunlar varken, böyle bir şeye zaman ve emek harcanmasını hayretle karşılıyoruz. Üniversitelerdeki alet edavatlardaki eksiklikler, araştırma görevlilerinin sorunları, öğretim üyesi eksikliği, akademik özgürlükler konusunda sorunlar varken, kantinlerden neyin kaç paraya satıldığı konusunda çıkarılan envanter, iş gücü açısından üzüntü verici. Bunun neden yapıldığı konusunda fikir üretmekte zorlanıyorum.” Vakıf Üniversiteleri Birliği eski Başkanı Ali Doğan Ünlü ise, YÖK'ün yanlış bir uygulama yaptığını belirterek, “Vakıf üniversiteleri mali ve idari yönden özerktirler. Bu anlamda devlet üniversiteleriyle mukayese edilmemeleri gerekiyor. Kanunen yasal olmayan bir işlem yapılıyor. Denetleme Kurulu, eğitim öğretimle ilgili konuları tetkik edebilir, mali konularla ilgili bunu yapamaz” dedi. YÖK: Geçmişte de yapılan bir çalışma YÖK Denetleme Kurulu yetkilileri, bunun geçmiş yıllarda da yapılan bir çalışma olduğunu belirtti. Yetkililer, envanter çıkarıldığını, yalnızca çay fiyatlarının değil öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı gibi bilgilerin de istendiğini söyledi. YÖK yetkilileri, kantinlerde satılan yiyeceklerin ve içeceklerin fiyatlarının da bu envanterin bir parçası olduğunu belirtti.
Öğretmen Liselerine Yeni Uygulama
MEB, eğitim fakültelerine öğrenci yetiştiren Anadolu öğretmen liselerinin kalitesini artırmak amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim fakültelerine öğrenci yetiştiren Anadolu öğretmen liselerinin kalitesini artırmak amacıyla yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Bu liseler arasından 'model okullar' belirleyecek olan bakanlık, seçimde okul temizliği, öğrenci başına yılda okunan kitap adedi, ÖSS başarısı gibi çeşitli kriterleri esas alacak. Tespit edilen model okullara berat verilecek ve eflatun-beyaz flama takılacak. 'Model' olmak için 17 okul başvurdu ve bu liselerin gerekli kriterleri taşıyıp taşımadığı 'merkez değerlendirme kurulu' tarafından incelendi. Halen sürdürülen değerlendirmenin sonuçları daha sonra açıklanacak. Model okullar, fiziki durumları, yönetim ve öğretmenler kurulu çalışmaları, öğretim ve eğitim etkinlikleri, öğretmen yeterlilikleri, rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri, okul aile birliği çalışmaları ve özgün çalışmalar açısından değerlendiriliyor. Kurul, okulun ÖSS başarısını, takdir, teşekkür alarak ödüllendirilen öğrenci sayısını, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenmiş bilim, sanat ve kültür içerikli yarışmalarda derecesinin olup olmadığını, sınıfta kalan, disiplin cezası alan öğrencilerin sayısını dikkate alıyor. Değerlendirmede ayrıca, okulda öğretmen açığının, rehberlik servisinin ve okulun web sayfasının olup olmadığına da bakılıyor.