Üniversiteye giriş için ilk basamak olan YGS 11 Nisan'da yapılacak. Uzmanlar sınava girecek öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Üniversiteye giriş için değiştirilen yeni sınav sistemi bu yıl ilk kez uygulanacak. Buna göre üniversiteli olmak isteyenlerin ilk adımı olan Yüksek öğretime Geçiş Sınavı (YGS) 11 Nisan Pazar günü yapılacak. Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise haziran ayında 5 ayrı kategoride gerçekleştirilecek. YGS yaklaştıkça, sınava girecek adayların kaygıları da artıyor. Meslek liseleri için katsayı adaletsizliğinin giderilememiş olması öğrencilerin motivasyonunu düşürüyor.
YGS öncesi öğrencilere taktik veren rehberlik uzmanları, stratejik çalışmalarla kalan zamanı iyi değerlendirmenin rakiplere fark attıracağını belirtiyor. Derslerine iyi çalışan öğrenciler başarılarını ispatlayamama endişesi yaşıyor. Buna mukabil, Fem Dershaneleri rehberlik uzmanı Faruk Ardıç, sınavın bir zekâ ölçme testi değil, yükseköğretim görmek isteyenler arasında yapılan bir sıralama sınavı olduğunu hatırlattı. Ardıç, sınava az kala öğrencilerde görülen şiddetli huzursuzluk, ders çalışırken dikkati toplayamama, kalp atışlarının hızlanması, diğer arkadaşlarının sınava daha iyi hazırlandığı, kendisinin az hazırlandığı düşüncesi ve panikleme hallerinin doğal olduğuna dikkat çekti. Ardıç "Kaygının giderilmesinin en etkili yolu, hedeflere ulaşabilmek için gerekli planlamayı yapmak ve bu planları uygulamaya koymaktır." dedi.
Yeni sınav sistemine göre YGS'de alınacak puanların LYS'ye etkisi yüzde 40 oranında olacak. Faruk Ardıç, YGS'ye az bir zaman kala yapılacak çalışmaların şu ana kadar yapılan çalışmalardan daha etkili olduğunu belirtti. Ardıç, sınava hazırlanan öğrencilerin alanlarına yönelik tavsiyelerde bulundu. Buna göre, sayısal endeksli çalışma yapan bir öğrenci, matematik ve fen alanlarında konuları tekrarlamalı ve istenilen düzeye geldiğinde soru odaklı bir çalışma yapmalı. Eşit ağırlık bölümünden sınava hazırlanan öğrenci, matematik ve Türkçe ağırlıklı çalışmanın yanında sosyal bilimler ve fen bilimlerinden de yapabileceği konulara yönelmeli. Sözel alandan hazırlanan adaylar ise, Türkçe ve sosyal bilimler haricinde matematik ve fen bilimlerinden de birkaç soru çözmenin önemli olabileceğini unutmamalı.
Aile destek olmalı
Üniversite sınavına hazırlanmak öğrencinin sorumluluğu, ama ailelerin desteği de çok önemli. Ancak ebeveynlerin öğrencinin sorumluluklarına müdahale etmemesi gerekiyor. Rehberlik uzmanı Ardıç, "Öğrencinin eksik olduğu konuları, kapatması gereken açıkları, hangi derslere ne kadar çalışacağını belirlemek gencin sorumluluğundadır. Aile, bunları üstlendiğinde gencin motivasyonu düşecektir." diye konuştu. Ailenin çocuğuyla kuracağı etkin iletişim biçiminin 'dinleme' olacağını aktaran Ardıç'a göre, 'sana güveniyorum, sen en iyi bölümlere layıksın, senin kazanamaman gibi bir ihtimali düşünemiyorum' şeklindeki ifadeler öğrenciyi olumsuz etkiler ve taşıyabileceğinden fazla yük yükler. "Kazanamazsam aileme ne diyeceğim?" şeklinde kaygılara kapılabilir. Doğru olan ise, "Kazanamasan da seni seiyoruz. Sınav senden, hayatından, sağlığından önemli değil" yaklaşımıdır. Denemeleri ihmal etmeyin Rehberlik uzmanı Faruk Ardıç'ın son günlerde deneme çözmeye yönelik tavsiyeleri şu şekilde: Deneme sınavlarına düzenli katılın. Unutmayın, deneme sınavları temelde sizin çalışma düzeyinizi, derslere ve konulara göre bilgi düzeyinizi ölçmek ve varsa eksiklerinizi görmek için yapılıyor. Deneme sınavları sonunda eksikliklerinizi belirleme, sınavın yapısı, kapsamı, süresi, soru tipleri, hangi konudan kaç soru geldiği gibi değerli bilgileri uygulayarak öğrenme imkânınız olacak. Zamanı kullanma becerisi ancak deneme sınavlarıyla kazanılabilir. Öğrencilerin girecekleri ilk YGS, tüm öğrenciler için 160 dakikadır. Tavsiye olunan süre ise her bölüm için 40 dakika. Bunu bilerek lüzumsuz yere sınava ara vermeden, gerçek sınavdaymış gibi deneme çözün. (Zaman)
22 Mart 2010 Pazartesi
Üniversite İçin İlk Viraj 11 Nİsan'da...
Gönderen Adsız zaman: 09:20
Etiketler: Eğitim Haberleri, Eğitimhaberleri, İlköğretim, lise, LYS, ortaokul, Üniversite, YGS, ygs başvuruları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder