Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilköğretim sosyal bilgiler kitabında, Van Gölü ve göle özgü bir canlı olan inci kefalıyla ilgili yanlış bilgiler olduğunu iddi - Eğitim Haberleri

23 Ocak 2008 Çarşamba

Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilköğretim sosyal bilgiler kitabında, Van Gölü ve göle özgü bir canlı olan inci kefalıyla ilgili yanlış bilgiler olduğunu iddi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilköğretim sosyal bilgiler kitabında, Van Gölü ve göle özgü bir canlı olan inci kefalıyla ilgili yanlış bilgiler olduğunu iddia etti.

İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler kitabında göl ve göldeki tek canlı türü olan inci kefalıyla ilgili yanlış bilgiler olduğunu ileri süren ve
3 yıldır bu “yanlışların” düzeltilmesi için uğraş veren Sarı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van milletvekilleri, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ve ilgili diğer kurumlara, bilgilerin yanlışlığına işaret eden dosya ile bir mektup gönderdi.

Sarı, yaptığı açıklamada Bakanlığın ücretsiz dağıttığı ilköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler kitabında göl ve inci kefalı hakkında yanlış bilgilerin yer aldığını ileri sürdü.
Söz konusu yanlışlığın 2005 yılında fark edildiğini söyleyen Sarı, “kitapta, inci kefalının gölde yaşamadığına dair bilgiler bulunuyor. Van Gölü'nün derinliği doğru yer almıyor. Kitapta ayrıca 'benim suyum sodalıdır, sularım balığın kıllarını döker, balık yaşamaz' gibi ilgisiz bir ifade yer alıyor. Bu durumu fark edince Bakanlığa, Talim ve Terbiye Kuruluna bildirdik” dedi.

Hatanın düzeltilmesi için yayınevine ve çeşitli kurumlara da bilgiler gönderdiğini kaydeden Sarı, buna rağmen kitabın 1 yıl sonra “aynı ve yeni hatalar eklenerek” tekrar basıldığını söyledi.

Bunun üzerine tekrar girişimlerde bulunduklarını dile getiren Sarı, “hataların yine düzeltilmediğini görünce bu defa, göl ve inci kefalıyla ilgili dosya hazırlayarak başta Bakan Çelik'e, Van milletvekillerine, Talim ve Terbiye Kuruluna ve yayınevine gönderdim. Dosyaların arasına da sitem dolu bir mektup ekledim” diye konuştu.

Sarı, her bölümünde inci kefalının yaşadığı gölün derinliğinin 541 metre olduğunu kaydetti.

SİTEM DOLU MEKTUP
Uzun yıllardır göl ve inci kefalı üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Mustafa Sarı, gönderdiği söz konusu “sitem dolu” mektubunda, akademik çalışmalarını sadece gölde yaşayan inci kefalı üzerine yaptığını, 100'den fazla makale ve 5 kitap yazdığını, dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nü 1977'deki eksik bilgilerle hazırlanan bir metinden öğrenmeyi hiç kimsenin çocuğunun hak etmediğini, konunun acilen çözümlenmesi için üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu aktardı.

Dünyanın ilgi gösterdiği önemli bir konunun Bakanlıkça dağıtılan ders kitaplarında eksik ve yanlış bilgilerle yer almasının kendisini üzdüğünü vurgulayan Sarı, mektubunda şunları kaydetti:
“Şimdiye kadar hiçbir sorumlu beni aramadı. Bundan dolayı üzgünüm. Diğer yandan sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocuklarımızın Van Gölü gibi böyle önemli gölü yanlış tanımasını istemiyorum. Benim çocuklarım Nil Nehri'yle ilgili bilgileri doğru öğrensin ama benim ülkemin en büyük, dünyanın göz bebeği olan bir gölü yanlış olarak öğrensin.... Hiçbir çocuk bunu hak etmiyor. Doğru bilgileri vermek zorundayız. Umit ediyoruz ki önümüzdeki yıl sosyal bilgiler kitabında 'Van Gölü'nün derinliği 100 metre değil de en derin yeri 451 metredir' diye geçer. 'İnci kefalı yaşamaz sularında' değil, 'Van Gölü'nün tuzlu sodalı sularında inci kefalı yaşar ve sadece bu göle endemiktir' bilgilerinin yer almasının ümit ediyoruz.”

TALİM VE TERBİYE KURULU
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu yetkilileri ise Prof. Dr. Sarı'nın gönderdiği dosyanın dikkate alındığını ve söz konusu sorunun incelenmek üzere Öğretim Materyallerini Geliştirme İnceleme Merkezi Müdürlüğüne gönderildiğini bildirdiler.

Yetkililer, Ankara'daki bazı üniversitelerin ziraat fakültesi su ürünleri bölümlerine yazı yazılarak bilgi istendiğini, alınacak bilgiler doğrultusunda rapor hazırlanacağını, gerektiği takdirde kitapların düzeltilmesi için gerekenin yapılacağını söylediler.

Hiç yorum yok: