MHP Grup başkanvekilleri Oktay Vural, Mehmet Şandır ve bir grup MHP milletvekili tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan yasa önerisinin gerekçesinde, üniversitelere bağlı olarak halen faal 515 Meslek Yüksekokulu'nun (MYO) iki yıllık ön lisans programlarıyla teknik ve sosyal alanda eğitim verdiği kaydedildi.
2006 kayıtlarına göre, 1 milyon 226 bin 63 MYO mezunu ve 441 bin 74 okuyanı olan MYO'ların 220'sinin teknik, 83'ünün iktisadi, 28'inin sağlık, 46'sının tarım, 24'ünün hayvancılık ve 7'sinin de denizcilik alanlarında eğitim verdiği kaydedildi. Eğitim sisteminin çözülmeyi bekleyen sorunları arasında MYO'ların durumunun da yer aldığına işaret edilen 7 maddelik kanun teklifinde şu görüşlere yer verildi:
"Türkiye'de üniversite eğitimi almış bütün meslek gruplarının kadroları, unvanları, yetkileri ve statüleri bellidir. Ancak 515 Meslek Yüksekokulu'nda eğitim alarak mezun olmuş 2 milyona yakın insanımızın diplomalarında üniversite mezunu yazmasına rağmen, gerek iş hayatında gerekse askerlik görevleri sırasında lise, meslek lisesi ve ticaret lisesi mezunları ile aynı statüye sahiptir. Askerlik görevi sırasında lise mezunu ile beraber aynı süre olan 15 ay görevi yanında lise mezunu çavuş olurken Meslek Yüksekokulu mezunu er olarak görevini ifa etmektedir. MYO mezunları statü bakımından gerek iş hayatında, gerekse askerlik görevi sırasında lise mezunu statüsünde sayılmalarının yanında bu meslek gruplarının emrinde çalışmaktadırlar. Bu uygulamalar MYO mezunlarında büyük bir psikolojik bozukluk ve bunalım yaratmakta, bu okullarda iş hayatında ve askerlik görevi sırasında hiçbir avantaj sağlamamaktadır."
ÖĞRENCİLERE SİGORTA, İŞVERENE VERGİ MUAFİYETİ
İş hayatı ve askerlik görevi sırasında MYO mezunlarının lise mezunlarından ayrı bir statü ve yetkide çalıştırılmasının Avrupa Birliği fikrine uygun düşeceği de kaydedilen kanun teklifinin 1'nci maddesinde "Diplomasız, ilköğretim, genel ve meslek lisesi mezunu olanlar için muvazzaflık hizmeti süresi; Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığında, er ve erbaş olarak 15 ay, iki yıllık Meslek Yüksekokulu mezunu olanlar için er veya erbaş olarak 9 aydır. Bu sürenin barışta önce 1/6 ay bilahare 2/6 aya indirilmesine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlar Kurulunca karar verilir" denildi.
Teklifte, tekniker, yüksek tekniker unvanı alanlar ile MYO'ların iktisadi bölümlerinde meslek elemanı olarak mezun olanların diğer meslek gruplarının yetki ve sorumluluklarına sahip olması öngörüldü. Teklifte ayrıca, işverenlere çalıştırdıkları MYO mezunları sayısına göre yüzde ellisini geçmemek üzere sigorta primi muafiyeti tanınması ve İngiltere örneğinde olduğu gibi MYO'larda okuyan öğrencilerin sigorta kapsamına alınması da önerildi.
(ANKA)
23 Ocak 2008 Çarşamba
MHP, üniversitelerin iki yıllık bölümlerinden mezun olan MYO mezunlarının kadro, unvan, yetki ve askerlik indirimi ile ilgili yasa önerisi verdi
Gönderen Eğitim Haber zaman: 00:46
Etiketler: Mehmet Şandır, Meslek Yüksek Okulları ve Askerlik, Oktay Vural
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder