120 dakika sürecek OKS sınavında çoğu cevabın sorularda gizli olduğuna dikkat edin. Öncelikli kuralınız soruyu iyi okuyup anlamak olsun. İşte cevapların sırrı .
Türkçe testinde vurguya dikkat
ÖRNEK SORU
'Bugünlerde oğlum; gördüğü, okuduğu, dinlediği her şeyi bir şiirle anlatmak hevesinde. Bir şeyden etkilenmeye görsün, hemen bir köşeye çekilip şiir yazıyor ve yazdığı şiiri, beğenilme-sini isteyen bir havayla uzatıyor. Henüz anlayamayacağı şeyleri ona anlatmak, yazdıklarının çocukça şeyler olduğunu, hevesini ve kalbini kırmadan söylemek zor oluyor. Ama...' diyen birinin sözlerine aşağıdakilerden hangisi ile devam etmesi beklenmez?
a) Şiir yazmanın bu kadar kolay olmadığını bilmesi gerekiyor.
b) Şiir yazmayı da kendinden öncekiler kadar iyi öğrenmesi gerekiyor.
c) Yine de doğruyu göstermek zorunda hissediyorum kendimi.
d) Bunları anlatmaktan başka çaremin olmadığını biliyorum.
Soruda vurgulanan ve ifade edilmek istenen altı çizilerek belirtilmektedir.
Okuduğunuz cümleyle cevap şıkları arasındaki bağı yakalamanız istenir. Soruda verilen cümlenin anlamını kendi cümlelerinizle bir yere kaydettiğinizde cevabın şıklarda olduğunu göreceksiniz.
Soruların üçte birlik kısmı olumsuz soru kipiyle biter. En çok hata yapılan soru tipleri bunlardır. Sorunun tamamını okumak ve altı çizili soru kökünü elimizdeki kalemle tekrar belirginleştirmekte fayda vardır.
Sorulara açık bir zihinle ve odaklanarak bakmanız sizin soruyu çözmedeki ilk adımı attığınız anlamına gelir.
Size muğlak ve cevabı kesin olmayan sorular sorulmayacaktır. Sorulara şüphe ile bakmayın. Olduğu gibi kabul edin.
Sözel sorularda temel kuralınız, toplam sorunun yarısı kadar sürede çözmek olsun. Çözüm zamanınızı ne kadar aza indirirseniz (sorunun ve soruların tamamını okumak şartıyla) soruları doğru cevaplama ihtimaliniz artar. Acaba diye ikinci kez yöneldiğiniz soruların yanlış çözülme ihtimali fazladır.
Matematik testi kabus olmayacak
YukarIda görüldüğü üzere matematik soruları bu sene de şekilli ve çoklu zekáya uygun gelecek. Özellikle SBS formatına yakın soru tipleri ile karşılaşacağız. Buna göre matematik sorularını yaparken;
Sorunun tamamını okuyup ne istendiğini anlamaya çalışın.
Kendiniz eklemeler ve çıkarmalar yapmayın.
Soruda size verilen bütün verileri kullanın.
Şekilleri doğru anlarsanız sorunun büyük bir kısmını çözmüş olursunuz.
Soru üzerinde çizim ve karalama yapabilirsiniz.
Soruyu kendi anladığını şekilde boş bir yere aktarın. Ancak bu iş kısa sürede olmalıdır. Eğer önceden pratik ettiyseniz aklınızdan da yapabilirsiniz. Ancak gerektiği gibi odaklanmamışsanız bu eksik bilgi alabileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle hata yapmanıza sebep olabilir.
İşlemi yaparken dikkatli olun. Özellikle dört işlemde çarpımları veya bölümleri kalemle yaparak işlemin doğru olmasını sağlayın. Bu işi iki kere yapmayın. Önce aklınızdan yapıp sonra da káğıda dökmeyin.
Yapamadığınız sorularla vakit kaybetmeyin. İşaret koyup sona bırakın.
En zor veya yapamadığınız soruları çözerken mevcut yöntemlerin dışına çıkabilirsiniz. Örneğin soruyu cevap şıklarından deneyerek yanıtlayabilirsiniz. Ancak bu size çok vakit kaybettirir.
En fazla hata
olumsuz soruda
Sosyal bilgilerden karşılaşacağımız sorular da yukarıdaki gibi kesin vurguyu içeren sorulardır. Özellikle sorulmak istenen kısmın altı çizilerek sizin soru kökünde nereye bakmanız gerektiğini göstermektedir.
Sosyal soruları genel olarak günlük hayatımızdan alıntılar içerecektir. Bu nedenle çözümüne yönelirken sosyal yaşamınızda gördüklerinizden ve bildiklerinizden faydalanabilirsiniz.
Sosyal bilgiler sorularında en çok hata yapılan kısımlar 'değildir, olamaz' gibi olumsuz biten sorulardadır.
Soru kökünün uzun olması sorunun çözümünün daha kolay olacağı anlamına gelir. Bunu gözden kaçırmamalısınız.
Sosyal sorularda en önemli nokta soruları çözmek için kullandığınız zamandır. Bu tür soruları toplam soru sayısınınn yarısı kadar sürede çözmeniz doğru yapma olasılığınızı artıracaktır.
Bilmediğiniz soruları işaretleyip geçiniz. Bunun sosyal sorular için anlamı aslında şudur; haturlayamadığınız bir bilginin sorulduğu bir sorununun o hatırlayamadığınız kısmı bir başka sorunun içindeki bir kelimeyle size çağrışım yapabilir.
Tarih sorularında öncüllü sorular da olacağı için öncülün sizden neyi istediğini sorulardan çıkarmanız işinizi kolaylaştırır.
Asıl ipucu şekillerde
Yukarıda görüldüğü üzere fen grubundan çıkacak sorular şekillerle donatılmış olacaktır. Bu nedenle görsel zekanızı en çok kullanacağınız yer burasıdır. Özellikle verilen şekli doğru analiz etmek sorunun çözümüne çok yaklaşmak anlamına geliyor.
Şeklin dışında soru kökü olarak verilen kısım şekilde görmeniz gerekenleri size metin olarak aktarır. Bu nedenle şekli incelemeden bu metin kısmını okumanız şekilde ne arayacağınızı bilmeniz açısından önemlidir.
Fen grubu soruları mutlaka şekillerle desteklenerek sorulacaktır.
Fen grubu sorularında en çok hataya düşülen nokta soruyu tam anlayamamaktır. Anlamayı yarım gerçekleştirdiğinizde çözümünüz de ona göre yarım olacaktır.
Fen grubu soruları genel olarak bilimsel verilere dayalı matematiksel kesinlikte olacakları için soruda bilimsel otoritelerin ikileme düştükleri bir kural veya bilgi hem sorulmayacak hem de soru da böylesi bir bilgi olmayacaktır.
Fen grubu soruları en çok 'kesinlikle, en çok, mutlaka' gibi ifadelerle biter. Bu ifadeler sorunun cevabını yüzde yüz etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu kelimelerin altını soruyu hazırlayanların çizmiş olmasına rağmen siz de mutlaka çizin.
Diğer önemli bir husus şekilli soruları ard arda çözmeyin. Bu şu demektir. Mesela geometri sorularını çözdükten sonra özellikle fen grubundan fizik sorularını çözmeyin. Araya metin ağırlıklı başka bir fen dersinin 'biyoloji gibi' sorularını alın. Bu sürekli şekillere bakan göz kaslarınızın yorulmamasını sağlayacak, ayrıca gözünüzün bakış açısında farklılıklar oluşturacağı için doğru yapma ihtimalinizi artıracaktır.
Fen grubu soruları da bu sene SBS tarzında çıkacaktır. Şekil üzerinde yorum yapmanız istenecektir. Bu soru tipleri aslında cevaplarını da içinde barındırır. Yani soruların bu şekilde olması siz öğrencilerimizin işini kolaylaştıracaktır.
7 Haziran 2008 Cumartesi
OKS Soru&Cevaplarının Sırrı...
Gönderen Adsız zaman: 01:46
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder