TÜRK Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, Türkiye'deki öğretmenin pazar filesini doldurabilmesi için AB ve OECD ülkelerine göre daha fazla para harcaması gerekiyor. Veriler AB ve OECD ülkelerine göre daha az maaşla geçinmek durumunda olan öğretmenlerin filesini doldurmak için OECD ülkelerine göre, maaşından 5 kat ile 12 kat daha fazla para ayırmasının şart olduğunu gösteriyor. Türk Eğitim-Sen'den yapılan açıklamada Türkiye'deki düşük maaşlı öğretmenlerin filesini doldurabilmek için AB ve OECD ülkelerine göre daha çok para harcaması gerektiğini bildirdi.
ALIM GÜCÜ DÜŞÜK: Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre gıda ürünlerinde satın alma gücü paritesi göz önüne alındığında, içinde ekmek, et, balık, süt, yağ, meyve, sebze, şeker, bal gibi gıda ürünlerinin bulunduğu bir fileyi doldurmak için Almanya'da göreve yani başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 3.4'ünü, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 2.6'sını, İngiltere'de göreve yani başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 4.8'ini, 15 yıllık bir öğretmen ayda maaşının yüzde 3.3'ünü, Hollanda'da göreve yani başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 4.9'unu, 15 yıllık bir öğretmen ayda maaşının yüzde 3.4'ünü ayırıyor. Aynı durum Lüksemburg, Norveç, İrlanda, İzlanda ve İsviçre'de de görülüyor. Bir fileyi doldurabilmek için Lüksemburg'da göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 6.9'unu 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 3.4'ünü, Norveç'te göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 7.2'sini, 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 5.8'ini, İrlanda'da göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 6.2'sini, 15 yıllık bir öğretmen maaşının yüzde 3.3'ünü, İsviçre'de göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının yüzde 4'ünü, 15 yıllık bir öğretmen ise maaşının yüzde 2.5'ini, İzlanda'da ise göreve yeni başlayan bir öğretmen ayda maaşının 6.7'sini, 15 yıllık bir öğretmen de maaşının yüzde 5.1'ini ayırıyor.
12 Mart 2008 Çarşamba
Türk Eğitim-Sen’in araştırmasında öğretmenlerin, AB ve OECD ülkelerine göre daha az maaşla geçinmek durumunda olduğunu ortaya koydu.
Gönderen Adsız zaman: 01:31
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder