Raporda, mevzuattaki aksaklıklar ve yapılan çalışmaların yatırıma dönememesi gibi konular ele alındı.
ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri İçin 8 Eylem” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, Türkiye'de yapılan araştırmaların finansmanı sorununa işaret edilirken, mevzuattaki aksaklıklar ve yapılan çalışmaların yatırıma dönememesi gibi konular ele alındı. Raporda, girişimcilerin bilgisiz olduğuna da vurgu yapılırken, finansman sorunu nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan 28 TGB'nin de sadece 15'inin faaliyet gösterebildiğine dikkat çekildi.
Üniversitelerde yapılan birçok başarılı araştırma ve geliştirme çalışmasının katma değerli ürün ya da hizmet olarak ekonomiye kazandırılamadığı belirtilen raporda, araştırmaların en iyi olasılıkla akademik yayın olarak değerlendirildiği vurgulandı. Araştırmaların üretime dönüşmesinin ülke ekonomisi ve üniversitelerin finansman seçeneklerinin artması açısından önemli olduğuna işaret edilen raporda, araştırmaların hayata geçmesi için üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) kurmasının teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiği anlatıldı. Raporda, TTO'nun kapsamı; araştırmaları tespit etmek, bunların fikri mülkiyet haklarının korunmak ve ticarileştirmek olarak tanımlandı.
FON OLUŞTURULMALI
Raporda, başta yatırımcı meslekler ve çekirdek sermayesi ya da kuruluş dönemi fonları gibi yeni oyuncuların çıkmasının teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı ve Sanayi Bakanlığıínın öncülüğünde, tekno-girişimciliğin desteklenmesi amaçlı kurulan ìulusal bir fon” oluşturulması gerektiği çağrısı yapıldı.
4 Şubat 2008 Pazartesi
ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgeleri İçin 8 Eylem başlıklı bir rapor hazırladı
Gönderen Eğitim Haber zaman: 01:07
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder