Zorunlu eğitimin 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren 9 yıla çıkarılması için çalışma başlatıldı - Eğitim Haberleri

25 Ocak 2008 Cuma

Zorunlu eğitimin 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren 9 yıla çıkarılması için çalışma başlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, zorunlu eğitimin 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren 9 yıla çıkarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, “Okul öncesi eğitimi de zorunlu hale getireceğiz” dedi.

İnanlı, Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün 1992 yılında kurulmasının ardından okul öncesi eğitimde büyük mesafe katettiklerini vurgulayarak, Türkiye'de 16 yıl öncesinde yüzde 5 seviyesinde olan okullaşma oranının, bugün yüzde 27,5 olduğunu söyledi.

Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranını yükseltmek amacıyla büyük uğraş verdiklerini belirten İnanlı, 5 yıldır yaptıkları çalışmalarla zoru başardıklarını, ancak henüz istenilen seviyeye ulaşamadıklarını ifade etti.

İnanlı, halen 701 bin öğrencinin eğitim gördüğü okullarda öğrenci sayısını ve okullaşma oranını yükseltmek amacıyla çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Göreve geldiğimiz 5 yıllık süre içerisinde okullaşma oranında yüzde 17,5'lik artış yaşanırken, öğrenci sayısı da 2 kat arttı. Okullaşma oranının şu anda en yüksek olduğu ilimiz, yüzde 65,4 ile Amasya iken, en düşük ilimiz de yüzde 11,4 ile Ağrı'dır. Okullaşma oranının düşük olduğu illerimizde yapacağımız hamleyle ülkemizdeki okullaşma oranını yüzde 30-40 seviyesine çıkaracağız. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor.”

“OKUL ÖNCESİNDE AVRUPA'NIN GERİSİNDEYİZ”
Türkiye'deki okul öncesi eğitimin, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok gerilerde olduğunu bildiren Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, en düşük seviyedeki Avrupa ülkesinde bile okullaşma oranının yüzde 70'lerde seyrettiğini, bunun da okul öncesi eğitime verilen önemle ilgili olduğunu söyledi.
İnanlı, okul öncesi eğitim kurumlarında bakıcılık görevi üstlenilmediğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Avrupa ülkelerinde bu kurumların bir eğitim yuvası olduğu kavranmıştır. Avrupalı ekonomistlerin hazırladığı raporlarda, okul öncesi eğitime 1 liralık yatırım yapıldığı takdirde ekonomiye 7 lira olarak geri döndüğü, bu eğitimi alanların vatanına, milletine bağlı, vatandaşlık görevini yerine getiren insanlar olacağı vurgulanmıştır. Bunlar özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yaşayan insanlar için önemlidir. Çünkü burada yaşayan insanların dil problemi var. Çocuk dil bilmeden okula geliyor. Dil bilene müfredat uygulanırken, bilmeyen müfredatın gerisinde kalıyor. Biz okul öncesi eğitime ağırlık verirsek tüm çocuklarımızı eşit şartlarda ilköğretime başlatmış oluruz.”

“ZORUNLU EĞİTİM 9 YIL OLUYOR”
Okul öncesi eğitimin 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu eğitime dahil edileceğini bildiren Remzi İnanlı, şunları kaydetti:
“2008-2009 eğitim öğretim yılında pilot il uygulamasına geçerek, okul öncesi eğitimi de zorunlu hale getireceğiz. Pilot uygulamadan alacağımız sonuçlara göre 5 yaşı da zorunlu eğitime dahil etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu uygulamaların sonunda 8 yıllık zorunlu eğitim, okul öncesinin de eklenmesiyle 9 yıla çıkmış olacak. Uygulamanın yapılacağı pilot illerimiz henüz belli değil. İl milli eğitim müdürlüklerine yazı gönderdik. O bilgiler ışığında illerdeki okullaşma, öğretmen ve öğrenci sayısına göre pilot il uygulamasını başlatacağız.”

KIRMIZI ÖNLÜK BİR MODAYDI
Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü İnanlı, 2 yıl önce aldıkları kararla ana sınıflarında kırmızı önlük uygulamasına son verildiğini kaydederek, bu uygulamadaki temel amacın öğrencilerin daha özgür hareket etmesi olduğunu belirtti.

“Çocuğa resmi bir kıyafet giydirdiğinizde çocuk bir rol üstleniyor” diyen İnanlı, şöyle devam etti:
“Ana sınıfına devam eden çocuk özgür olmalıdır. Çocuklara resmi bir elbise giydirdiğinizde o elbise kirlendiği zaman 'annem kızacak,
öğretmenim kızacak' gibi endişeler taşıyorlar. O zaman da bu eğitimin gereğini yapamayız. Bu serbestlik yalnızca öğrencilere değil, öğretmenlere de verildi. Çünkü öğretmen de çocukla beraber yatacak, kalkacak, gerekirse takla atacak. Takım elbise giyen bir öğretmen sınıfa girdiğinde rahat hareket edemez. Bu nedenle hem öğretmen, hem de çocuğun serbest kıyafetle okula gelmesini uygun gördük. Ana sınıflarında kırmızı önlük bir modaydı ve buna son verdik.”

Hiç yorum yok: